'Lichtblauw haar uniek? Dat is straks het nieuwe blond'

Print
'Lichtblauw haar uniek? Dat is straks het nieuwe blond'

YouTuber Dionne Slagter zweert bij roze, voetballer Ryan Babel met rood haar, Iris (20) laat haar haar roze verven Afbeelding: Sandra Zeilstra/Reuters/Marlies Wessels

Knalblauw, violet of roze haar is hot! Wie eens goed om zich heen kijkt op straat kan er niet meer omheen. Maar vooral op Instagram is er geen ontkomen aan. "Mensen hebben eindelijk het lef om helemaal zichzelf te zijn."

De 20-jarige Iris Hendriks bijt even op haar onderlip: ‘Ga ik dit echt doen?’ Ja een weelderige roze coupe is wel even wat anders dan haar brave donkerblonde haardos, erkent haarstyliste Michelle Voss (27) van kapsalon Smittenaar aan de Hooigracht in Leiden. Steeds vaker wordt er bij haar om een opvallende haarkleur gevraagd. "En echt niet alleen door jonge meiden. Ik heb ook een dame gekleurd die op een universiteit werkt."

Je moet wel ballen hebben om met je kop omhoog, zo trots als een pauw met die kleur te lopen

Vooral kapsalons in de grote streden merken de trend, maar dat rolt zich uit naar de rest van het land beaamt hoofdredacteur Marian Kaak van Coiffure, het vakmagazine voor kappers. "Ik denk dat je nu pas echt goed het effect op straat gaat zien. Vooral pastellen, van die zachte poederachtige tinten, zie je nu veel, maar ook knalblauw, groen, roze of zelfs geel vinden langzaam hun weg." 

Gothic
Mensen hebben eindelijk het lef om helemaal zichzelf te zijn, constateert creatief directeur Mark Melief van Kinki Kappers. "Dat idealisme van de oude garde van ‘ja, je werkt bij een bank en mag geen roze haar hebben’, dat is allemaal verleden tijd." Ook wordt er niet langer een stempel op gedrukt als je een apart of flitsend kapsel hebt. "Vroeger hoorde je vast bij een groep gothics of skaters als je zilver haar had. Nu ben je gewoon een fashionstatement als je rondloopt met allemaal grijstinten en pastel er doorheen of met felle kleuren."

Zou je een heel heftig kapsel geknipt hebben met een felle kleur, dan is het geen fashion meer maar Pipo de Clown

Reken maar dat een meisje van 18 jaar dat met een lichtblauwe Franse bob op straat loopt dagelijks commentaar krijgt. Maar volgens Melief, die met zijn Kinki-salons al sinds de jaren 80 vecht om meer kleur op straat te krijgen, is dat vooral positief. "Zo van ‘oh, dat je dat durft’. Je moet wel ballen hebben om met je kop omhoog, zo trots als een pauw met die kleur te lopen."

Nu hebben we het met lichtblauw haar nog over iets unieks, maar over drie jaar kan dat zomaar anders zijn. "Dan is blauw het nieuwe blond. Als ik de nieuwe generatie zie, kijk op Instagram en naar welke vloggers op dit moment het hardst groeien, dan zijn dat allemaal mensen met een duidelijk identiteit. In kleding, make-up, haar... Dat dwingt een stukje acceptatie af in die generatie."

Vergif
Vooral pasteltinten doen het goed. Zo ziet ook sterrenkapper en -stylist Leco van Zadelhoff. "We zitten nu in de pastelfase. Maar je kunt er vergif op innemen dat binnenkort felle kleuren weer hip zijn. Je ziet nu al extremiteiten in de vorm van zes kleuren in je haar, een heuse regenboog. Maar bijvoorbeeld ook divarood. Er is eigenlijk niet echt meer een rode draad. Alles mag."

Als jij behoefte hebt om op je vijftigste met smurfblauw haar te lopen: do it! Rock it!

In vergelijking met jaren geleden kan er ook veel meer, dankzij nieuwe technieken en producten. "Als je vroeger met je kop in de blondeer ging hangen, dan wist je zeker dat je drie maanden later nog steeds stekeltjes op je hoofd had zitten", weet Van Zadelhoff nog goed. "Dat is niet meer zo. Je kunt veel vaker van haarkleur wisselen en het is toegankelijker, waardoor je ook veel jonge meiden met een leuke, gekke kleur in hun haar ziet lopen."


Dat er steeds meer professionele kleuringen op de markt komen die niet permanent zijn - met tien keer wassen is het er wel uit- maakt het volgens Kaak ook minder eng om knalroze of blauw uit te proberen. "De drempel is minder hoog. Het is makkelijker om te experimenteren en wat anders te proberen. Hoe leuk is dat! Maar laat je hierbij wel adviseren door een professional. Die weet wat bij je past en kan kleuren ‘op maat’ maken, personaliseren. Dan heb je echt een eigen unieke kleur."

Pipo de Clown
Als Melief op Instagram kijkt naar personen die de trends bepalen, dan is geel dé kleur. "Een hele heftige kleur, maar zo gaaf." Al staat of valt alles met hóe de kleur in je haar zit. "Zou je een heel heftig kapsel geknipt hebben met een felle kleur, dan is het geen fashion meer maar Pipo de Clown. Ik heb het over een mooie klassieke bob met een vleugje pastel, een accentje roze er doorheen. Dat is gewoon bloedmooi. We zien heel veel vraag naar dat type kleur", aldus Melief, die denkt dat deze trend een lange houdbaarheidsdatum heeft.

Helemaal nieuw is dat barbieroze, coolblond of zachtgroen eigenlijk niet. In de jaren 50 werden waterspoelingen gebruikt om pasteltinten te creëren. Zo heeft elk tijdperk zijn eigen trend. "In de jaren 70 volgde de super korte haircut, in de jaren 80 lieten we ons haar massaal groeien", somt Van Zadelhoff op. "Midden jaren 80 kwam het discotijdperk en gingen we helemaal los met kleuren, permanenten, stijlen en kuiven die een meter hoog waren. In de jaren 90 kozen we voor de supermodellook, dat hele mooie haar. En nu zien we eigenlijk een mix van de afgelopen honderd jaar en met name de jaren 80 en 90."

Grilletje
Niet iedereen is enthousiast. Topvisagist en haarstylist Mari van der Ven hoopt dat het om een 'grilletje' gaat dat snel overwaait. "Ik vind het verschrikkelijk. Mensen hebben dat op de catwalk gezien of bij één van de vloggers en doen dat na. Dit is even een grill, enkele mensen die het doen. Maar het gros gaat dat gewoon echt niet doen. Dit is heel leuk voor hippe, trendy jongeren, zoals de meisjes uit Japan die ik in Parijs zie lopen, maar dat is dan wel de limit." Terwijl Van der Ven dat zegt passeert een vrouw van een jaar of 60 hem met een gekleurde hanenkam op haar hoofd. "Over trends gesproken", roept hij lachend. "Mensen die het doen, vallen wel extreem op. Maar of dat positief is, dat is de vraag. Niet iedereen wordt er mooier op." 

Ook Van Zadelhoff grijpt niet zo snel naar roze, geel of groen. "Maar hé als jij full of confidence bent, gooi die kleur erin. Laat je vooral niet leiden door wat wel of niet hoort en doe waar je zelf zin in hebt. Dat is het allerleukste wat er is. Als jij behoefte hebt om op je vijftigste met smurfblauw haar te lopen: do it! Rock it!"

Al benadrukt de sterrenstylist wel dat je vooral niet zelf thuis aan de slag moet gaan. "Ik ben af en toe een soort dokter Bibber. Ik krijg patiënten waarvan ik denk dat die echt zijn losgeslagen thuis. Dit soort dingen moet je door het kappersambacht laten doen, daar kan ik niet genoeg op hameren."

De Dordtse Iris bekijkt ondertussen haar verse roze lokken in de spiegel van de kapsalon. "Wauw!"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

That shine tho ???????? ——————————————— HAIR| @mjap84 / @kinkikappersalmere

Een bericht gedeeld door Kinki Kappers (@kinkikappers) op

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen