Goud, zilver en brons voor Nederland bij WK tijdrijden vrouwen

Print
Goud, zilver en brons voor Nederland bij WK tijdrijden vrouwen

Afbeelding: Cor Vos

Het wereldkampioenschap tijdrijden voor vrouwen heeft woensdag in het Oostenrijkse Innsbruck een volledig Nederlands podium opgeleverd.

De gouden medaille was voor Annemiek van Vleuten, die daarmee met succes haar wereldtitel verdedigde. De winnares was voor de 27,8 kilometer 34 minuten en 25 seconden onderweg.  

Oranje feestje
Anna van der Breggen beleefde ook een topdag. Zij veroverde de zilveren plak, op 29 seconden van Van Vleuten. 

Het oranje feestje werd compleet gemaakt door Ellen van Dijk, die zich verzekerde van het brons. Ze was 1 minuut en 25 seconden langzamer dan Van Vleuten. Lucinda Brand, de vierde Nederlandse deelneemster, eindigde als zesde.

Geleerd van NK
Van Vleuten startte snel want ze had geleerd van haar optreden bij het NK tijdrijden, eerder dit jaar in Bergen op Zoom. "Ik was daar te langzaam gestart en kon het opgelopen verlies niet meer goed maken. Daardoor zag het er op het einde misschien niet meer uit, maar wat maakt het uit. Ik weet hoe mooi het is om in de regenboogtrui te trainen en te koersen. Dat wilde ik komend jaar weer.''

Voor de 35-jarige Van Vleuten is het opnieuw een groot succes in een jaar waarin ze onder meer al de Ronde van Italië, La Course - na een heroïsch gevecht met Van der Breggen - en de Boels Ladies Tour won.

Zeldzaam
Het was lang geleden dat een podium bij de WK wielrennen, mannen én vrouwen, door slechts één land werd bezet. In 1962 wonnen de Belgische vrouwen op de weg goud, zilver en brons. Het geeft maar aan hoe zeldzaam de Nederlandse dominantie bij het vrouwenwielrennen is.