Duizenden zonnepanelen gecontroleerd vanwege gebrekkige installatie

Print
Duizenden zonnepanelen gecontroleerd vanwege gebrekkige installatie

Afbeelding: ANP

Volta Limburg gaat de zonnepaneleninstallaties van bijna 2800 huishoudens in Parkstad nog voor het einde van dit jaar controleren op hun deugdelijkheid.

Dat gebeurt nadat bij een steekproef bij twintig huishoudens geen enkele installatie voldeed aan de wettelijke norm.

Vertrouwen
Volgens het bureau dat de inspectie uitvoerde zijn er geen veiligheidsrisico’s. Maar wethouder Freed Janssen van Landgraaf, verantwoordelijk voor het zonnepanelenproject in Parkstad, heeft van Volta geëist dat er maatregelen genomen worden. Janssen: “Ik ben erg geschrokken en we nemen dit hoog op. De burgers moeten er op kunnen vertrouwen dat ze een goede installatie hebben.”

De gebreken die geconstateerd zijn, variëren van het installeren van verkeerde aardlekschakelaars en kabels die niet goed zijn vastgedraaid tot foutieve coderingen.

Overleggen
Volta Limburg heeft momenteel nog vijf andere zonnepanelenprojecten lopen: in Stein, Eijsden-Margraten, Schinnen, Maasgouw en het Gelderse Heumen. Daarbij gaat het om ruim duizend woningen. Volta-directeur Marcel Michiels zegt dat hij met die gemeenten zal overleggen over een eventuele inspectie.

Extra monteurs
In Parkstad zet Volta vanaf half oktober tien extra monteurs in, die per week vierhonderd installaties zullen inspecteren. Eind dit jaar moet de klus afgerond worden. Dat kost minimaal anderhalve ton. Ook Michiels is geschokt door het slechte resultaat. “Onze kernwaarde zijn professionaliteit en veiligheid. Dit doet aan alle kanten pijn.”

De acht gemeenteraden van Parkstad zijn dinsdagmiddag per mail van de problemen op de hoogte gesteld.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen