Kosten brandweer hoger door extreme droogte

Print
Kosten brandweer hoger door extreme droogte

Een natuurbrand in een korenveld in Echt. Afbeelding: Niek

Door de extreme droogte stijgen de brandweerkosten in Noord- en Midden-Limburg met bijna een half miljoen euro.

De westerstorm in januari droeg ook bij aan de extra kosten dit jaar. Ook de brandweer in Zuid-Limburg moest door de droogte van afgelopen zomer vaker uitrukken, alleen kon een woordvoerster nog niet aangeven hoeveel extra kosten dat daar met zich mee heeft gebracht.

Behalve dat de brandweer veel vaker moest uitrukken, was ook de omvang van de branden en de gevraagde inzet fors hoger. Met name natuurbranden zijn lastig te bestrijden. Alleen al in juli was de brandweer in Noord- en Midden-Limburg actief bij het bestrijden van vijftig natuurbranden. Het extreme weer zorgt dit jaar in het noordelijk deel van de provincie naar verwachting voor een stijging van het aantal uitrukken met bijna tien procent ten opzichte van voorgaande jaren. Ook moest de brandweer vaak meer bluswagens inzetten bij een brand.

Nieuwe vrijwilligers
Om de paraatheid van de brandweer op peil te houden en de uitstroom van oudere brandweerlieden op te vangen moeten vanaf dit jaar twintig procent meer nieuwe vrijwilligers worden opgeleid. Ook dit leidt tot extra kosten.

De stijging van de brandweerkosten blijkt uit de halfjaarcijfers van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Het afgelopen half jaar zijn diverse maatregelen genomen om de overschrijding binnen de perken te houden. Mede hierdoor blijft de overschrijding beperkt tot 343.000 euro. De veiligheidsregio spreekt hiervoor haar reserve aan.

Extra bijdrage
Vanwege gestegen loonkosten bij de brandweer vraagt de Veiligheidsregio Limburg-Noord een extra bijdrage van de vijftien deelnemende gemeenten. Het daarbij om een bedrag van een miljoen. "Dat lijkt veel, maar je moet bedenken dat het in totaal om 36 miljoen aan loonkosten gaat. Dan heb je het over ongeveer drie procent”, zegt Ruud Verwiel, adjunct-directeur bedrijfsvoering.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen