Termijn LVO-voorzitter Postema na examendebacle met twee jaar verlengd

© ANP

Het contract van André Postema, de voorzitter van scholenkoepel LVO, is ‘in overleg’ met twee jaar verlengd, maakte de Raad van Toezicht dinsdag bekend.

Marianne Slegers

Normaal gesproken worden leden van het College van Bestuur voor een periode van vier jaar benoemd. Per 1 november loopt het huidige contract van Postema af.

André Postema, voorzitter van het College van Bestuur, raakte in juni dit jaar in opspraak nadat bekend was geworden dat alle 353 eindexamens van de eindexamenleerlingen van het VMBO Maastricht waren afgekeurd.

Ondanks zware druk vanuit de Tweede Kamer om af te treden, inclusief vanuit zijn eigen politieke partij PvdA, besloot hij hier geen gehoor aan te geven. Wel stapte hij op als fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. In de verklaring van de Raad van Toezicht staat dat destijds is gekozen om Postema niet te ontslaan ‘gelet op het vereiste crisismanagement en continuïteit van LVO’.

DiscussieJan Schrijen, voorzitter van de Raad van Toezicht en burgemeester van Valkenburg aan de Geul: "Uiteraard kent de Raad van Toezicht de publieke en politieke discussie over zijn positie. Daar staat tegenover dat de Raad van Toezicht de overtuiging heeft dat juist in deze woelige periode zijn ervaring en kennis van de totale organisatie van LVO van grote betekenis is.”

Ten tijde van het examendebacle bij het VMBO Maastricht stapte een ander lid van het College van Bestuur, Marianne van Wegberg, wel op evenals een lid van de Raad van Toezicht, Gerard Bos. Aan de verschillende centrale directies van het LVO is dinsdag gevraagd om hun locatiedirecteuren te informeren over de herbenoeming van Postema.

OordeelOok meldt de Raad van Toezicht dat ze de aangekondigde onderzoeken wil afwachten alsmede een ‘interne opgemaakte analyse’ die LVO zelf in de maak heeft van de oorzaken die geleid hebben tot het debacle van het VMBO Maastricht. Mogelijkerwijs volgt er dan alsnog een bestuurlijke wissel: "Op basis daarvan kan geoordeeld worden over het aspect van de bestuurlijke verantwoordelijkheid.”André Postema was dinsdag niet bereikbaar voor een reactie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal