Cartoon De Limburger in de prijzen

Print
Cartoon De Limburger in de prijzen

Afbeelding: Joep Bertrams

Een cartoon die Joep Bertrams maakte voor De Limburger is dinsdag in de prijzen gevallen. Zijn tekening 'De schepping' kreeg de derde prijs bij de uitreiking van de Inktspotprijs 2018.

De cartoon verscheen op 23 juni 2017 in De Limburger naar aanleiding van het nieuws over de formatie, die uiteindelijk door de ChristenUnie rond kwam. "Een klassieke politieke tekening, die de kracht heeft dat het hele proces van 225 dagen in één keer wordt samengevat", schrijft de jury in zijn rapport.

Bertrams won de Inktspotprijs twee keer.

Migrant
De hoofdprijs ging dit jaar naar Tjeerd Royaards voor zijn cartoon van de illegaal die in Parijs na een klimpartij een kind van een balkon redt. Titel van de cartoon is Good migrant, bad migrant?

De winnende tekening verscheen op 29 mei 2018 op zijn eigen website Cartoon Movement en werd meteen breed verspreid via social media. Het is de eerste maal dat Royaards de Inktspotprijs wint. Uit handen van juryvoorzitter Xander van der Wulp kreeg hij een bronzen beeldje (een duiveltje op een inktpotje).

Wereldnieuws
Royaards verwijst met zijn cartoon naar de 23-jarige Mamoudou Gassama uit Mali, die wereldnieuws werd toen hij als illegaal in Parijs een kind redde dat aan een balkon hing. Hij kreeg prompt een verblijfsvergunning van president Macron.

"In een simpel plaatje zette de winnaar van de Inktspotprijs 2018 het migrantendebat op scherp", vond de jury. "Het is er eentje die je aan het denken zet, eigenlijk door een subtiele vondst van de tekenaar." De cartoon, waarin de held wordt vergeleken met een migrant die tegen een grenshek klimt, ging het hele internet over.

Lees ook: Malinese Spider-Man mag in Frankrijk blijven na redden kind van balkon

Royaards liet eerder aan het AD weten dat hij aanvankelijk twijfelde of de tekening wel duidelijk genoeg was. "Een cartoon is iets ontzettend ongenuanceerds. Deze tekening is dubbel te interpreteren, maar gezien de overwegend positieve reacties is dat niet gebeurd."

De tweede prijs ging naar Tom Janssen voor Geen dividendbelasting (Trouw, 9 november 2017).