Hoongelach bij VN voor zichzelf ophemelende Trump

Print
Donald Trump heeft dinsdag voor geroezemoes en gegniffel gezorgd tijdens zijn toespraak bij de algemene vergadering van de VN in Washington. Toen hij zichzelf aan het begin van zijn speech ophemelde, werd in de zaal duidelijk hoorbaar gelachen

"Ik had die reactie niet verwacht, maar die is oké'', reageerde Trump met een glimlach.

Hilariteit
Trump zei dat hij als president in korte tijd veel meer heeft bereikt dan vrijwel al zijn voorgangers. Het leidde tot enige hilariteit onder zijn toehoorders. Nadat de rust weergekeerd was, vervolgde Trump zijn speech. 

Daarin uitte hij vooral kritiek op Iran. De Amerikaanse president zette de republiek weg als een 'corrupte dictatuur' die de eigen bevolking besteelt om 'agressie in het buitenland' te betalen. Hij verweet geestelijke leider Ali Khamenei en president Hassan Rohani voor chaos te zorgen en dood en verderf te zaaien. "Ze hebben geen respect voor hun buren, grenzen of de soevereine rechten van landen''.

Noord-Korea
Trump vergeleek de Amerikaans-Iraanse relatie met de verbeterde verstandhouding met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij prees deze voor het staken van nucleaire proeven en rakettesten, maar zei ook dat er nog veel moet gebeuren voordat Korea volledig kernwapenvrij is. Pas dan kunnen de sancties worden teruggedraaid. "De raketten en projectielen vliegen niet langer alle kanten op en een aantal militaire faciliteiten is ontmanteld. Ik wil voorzitter Kim bedanken voor zijn moed en voor de stappen die hij heeft gezet, maar er blijft veel werk te verzetten''.

Met Iran gaat het niet de goede kant op. Willen beide landen tot elkaar komen dat moet Teheran 'een andere toon aanslaan' zei Trump in New York tegen onder anderen Rohani. "We zouden graag een geweldige relatie hebben met Iran, maar dat gaat nu niet gebeuren. Iran is heel slecht bezig." Hij riep op het overwegend sjiitische land wereldwijd te isoleren.