Bill Cosby minimaal drie jaar de cel in voor misbruik

© AFP

Bill Cosby (81) is veroordeeld tot minimaal drie jaar celstraf voor het drogeren en seksueel misbruiken van een vrouw veertien jaar geleden. De straf kan maximaal verlengd worden tot tien jaar. Dat heeft de rechtbank in Pennsylvania dinsdag bepaald.

AD/Maxime Segers

De drie strafbare feiten waaraan Cosby schuldig is bevonden, met drie keer tien jaar cel als maximumstraf, zijn door de rechter samengevoegd tot één strafbaar feit. Daarom kon hij niet veroordeeld worden tot meer dan tien jaar celstraf. Cosby heeft niet het recht om op borgsom vrij te komen.Ook oordeelde rechter Steven O’Neill dinsdag dat Cosby het stempel 'seksueel roofdier' krijgt. Dat betekent dat Cosby levenslange begeleiding moet ondergaan en elk kwartaal aan de autoriteiten moet rapporteren. Daarnaast verschijnt zijn naam in een register voor seksuele daders dat naar buren, scholen en slachtoffers wordt gestuurd.Laatste woordCosby, die altijd alles heeft ontkend en zich verder nooit over de zaak heeft uitgesproken, kreeg van de rechter de mogelijkheid om het laatste woord in de rechtbank te voeren, onder meer over de meer dan zestig beschuldigingen van seksueel misbruik. Daar maakte hij geen gebruik van. "Ik ga niet meer in discussie", luidde zijn reactie.

Advocaat Joseph Green stelde gisteren dat Cosby op zijn 81ste, vrijwel blind, geen risico meer is voor de samenleving. Hij vroeg om huisarrest met een enkelband, maar dat verzoek wees de rechter vanmiddag af.

AanwezigVerschillende vrouwen die Bill Cosby hebben beschuldigd van seksueel misbruik, waren aanwezig bij de zitting. Ook Andrea Constand, het slachtoffer in de zaak waarin hij nu is veroordeeld, voegde zich bij hen. Zij sprak zich nogmaals uit over de gebeurtenis. "Ik werd door sommige mensen gezien als een golddigger. Ik zou uit zijn op het geld van een beroemd persoon, terwijl ik een trauma heb overgehouden aan alles."Ook mocht Constand haar zegje doen in de rechtbank. "De jury heeft me gehoord, meneer Cosby heeft me gehoord. Nu hoop ik op een passende uitspraak", zei ze toen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal