Steun in kamer voor debat over verlenging contract LVO-voorzitter

Steun in kamer voor debat over verlenging contract LVO-voorzitter

Voorzitter André Postema van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) bij het VMBO in Maastricht. Afbeelding: ANP

De Tweede Kamer wil minister Arie Slob (Onderwijs) aan de tand voelen over de contractverlenging van André Postema bij de scholenkoepel waar VMBO Maastricht onder valt. Een meerderheid van de Kamer steunt een debat dat Peter Kwint (SP) heeft aangevraagd.

Kwint (SP) vroeg dinsdagavond ‘onmiddellijk’ een debat aan over het nieuws dat het contract van Postema met twee jaar verlengd is. "Wat mij vooral stoort is het totale gebrek aan een cultuur waarin bestuurders worden afgerekend op hun fouten", zegt Kwint. Een meerderheid van de Kamer laat woensdagochtend weten dit door Kwint aangevraagde debat te ondersteunen.

Kwint: "De crux is: Postema had moeten weten van de problemen die speelden op het VMBO Maastricht, hij was eindverantwoordelijk. Er lopen nu nog onderzoeken. Als daaruit blijkt dat hij wel degelijk op moet stappen, krijgt hij dan een afkoopsom?” Zowel VVD, D66, CDA, VVD, GroenLinks en de PVV ondersteunen het debat.

Gouden handdruk
Michel Rog, Kamerlid voor het CDA, zegt ‘perplex’ te staan dat de Raad van Toezicht van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) het besluit heeft genomen om Postema nog twee jaar aan te houden. "Ik heb direct vragen gesteld aan minister Slob. Dat hij er überhaupt nog zit als voorzitter zou al niet moeten, maar dat er nu een verlenging wordt gegeven zonder dat de uitslagen van de lopende onderzoeken bekend zijn, is te gek voor woorden. De Raad van Toezicht dendert hiermee dwars door de onderzoeken heen.” Net als Kwint vreest hij ervoor dat als de onderzoeken, van onder meer de inspectie en het ministerie van Onderwijs, alsnog leiden tot het ontslag van Postema, hij een gouden handdruk krijgt. "Dat zou uiterst kwalijk zijn.”

Ouders
Ook ouders van VMBO Maastricht-eindexamenleerlingen, van wie eind juni alle 353 eindexamens werden afgekeurd, reageren ontstemd op de verlenging van het contract van Postema. Op de Facebook-pagina ‘VMBO Maastricht gedupeerd’ staan onder meer de reacties: ‘arrogantie ten top’, ‘een corrupte bende’ en ‘ongelooflijk’

Minister Arie Slob (Onderwijs) heeft laten weten niet te willen reageren op de verlenging van het contract van Postema. Eind juni zei hij over Postema’: "Ik heb ook mijn gevoelens over wat er daar gebeurt, maar ik moet me ook proberen te beheersen met mijn woorden. Maar er zijn mensen in mijn omgeving die tegen mij zeggen: zo heb ik je nog niet eerder gehoord. Dat zegt genoeg.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee