Minister Bruins: 'soepeler omgaan' met bloeddonatie door homo’s

Print
Minister Bruins: 'soepeler omgaan' met bloeddonatie door homo’s

Foto ter illustratie Afbeelding: ANP

Minister Bruno Bruins wil in de toekomst wellicht soepeler omgaan met bloed- en weefseldonatie door homoseksuelen. Hij wil wel eerst kijken naar ervaringen uit Denemarken, waar de regering vanaf volgend jaar het makkelijker wil maken voor homoseksuelen om bloed te doneren.

In Nederland mogen homoseksuelen alleen bloed doneren als ze twaalf maanden geen seks hebben gehad. De redenering is dat de kans op een seksueel overdraagbare aandoening groter is bij deze 'risicogroep'. Of ze veilige seks hebben, of een vaste relatie hebben, wordt hierbij niet meegewogen.

Effecten
Denemarken wil de termijn vanaf volgend jaar verlagen naar vier maanden. Voor mensen in een monogame relatie zou de beperking zelfs helemaal vervallen. Bruins wil de effecten in Denemarken in de gaten houden en, als die daar aanleiding toe geven, de regels in Nederland mogelijk versoepelen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen