Cipier is baan kwijt na mishandeling door gedetineerde in vrouwengevangenis

Print
Cipier is baan kwijt na mishandeling door gedetineerde in vrouwengevangenis

Exterieur van penitentiaire inrichting Ter Peel in Evertsoord Afbeelding: ANP

Evertsoord - Een gevangenisbewaarster van de vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord heeft zodanig geleden onder de mishandeling van een gedetineerde dat ze haar baan heeft moeten opzeggen.

Ze heeft er trauma’s aan overgehouden waarvoor ze nog steeds wordt behandeld. Dat bleek woensdag voor de politierechter in Roermond.

Daar moest een 51-jarige vrouw uit Rosmalen terechtstaan omdat ze in mei 2016 de cipier had geslagen, geschopt en aan de haren had getrokken. Dat deed ze nadat het personeelslid haar meerdere malen tevergeefs had gemaand een telefoongesprek dat te lang duurde af te breken.

Leed nog erger
Het leed van het slachtoffer werd nog erger toen ze van het Openbaar Ministerie te horen kreeg dat haar belaagster niet vervolgd zou worden. De reden: de verdachte zou op korte termijn toch al voor twee jaar geplaatst worden in een inrichting voor veelplegers. De bewaarster dwong bij het gerechtshof in Den Bosch alsnog vervolging af.

Officier van justitie Diana Jacobs gaf woensdag toe dat het Openbaar Ministerie destijds anders had moeten beslissen. "Het belang van het slachtoffer is onvoldoende meegewogen. De gedupeerde vrouw zei in de rechtszaal dat het extra pijn heeft gedaan dat haar lijdensweg zo lang heeft moeten duren en dat het voorval niet direct serieus is genomen. "Wat gebeurd is, zou bij mijn werk horen." 

Recht op bescherming
Dat vindt politierechter Evert Krol niet. "De politie, verzorgenden en bewakers zijn voor ons bezig. Ze hebben recht op bescherming." Hij legde de verdachte vier weken voorwaardelijk celstraf op. Zij heeft de mishandeling eerder toegegeven en spijt betuigd.

De vrouw moet de het slachtoffer ook 1750 euro boete betalen voor de immateriële schade die ze heeft opgelopen. Advocaat Jeroen van de Velde had de rechter gevraagd om die schadevergoeding niet op te leggen. Hij betwijfelt of er wel een verband is tussen de psychische problemen waarmee de vrouw kampt en de mishandeling. "Zoiets gebeurt toch wel meer in gevangenissen”.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje