Oorlogsmuseum zet Tweede Wereldoorlog in een ander licht

© Oorlogsmuseum Overloon

Het Oorlogsmuseum Overloon zal dit jaar in november voor het eerst zes avonden geopend zijn voor het publiek.

Angela Janssens

Er is een speciaal programma met licht- en geluidseffecten voor deze avondopenstelling in de maak. De verhalen over de Tweede Wereldoorlog zullen hierdoor nog meer tot leven komen.

De moeite waardEigenlijk is het idee om het Oorlogsmuseum ook eens in de avonduren open te stellen twee jaar geleden ontstaan. "We wilden toen alle receptionistes van hotels en vakantieparken uit de regio laten zien wat we hier doen”, zegt directeur Erik van den Dungen van het Oorlogsmuseum. "Het is belangrijk dat die mensen hun gasten kunnen vertellen waarom een bezoek aan ons museum de moeite waard is. Omdat receptionistes veelal overdag werken, hebben we het museum een avond voor hen geopend.”

De reacties waren zo enthousiast dat het idee voor een avondopenstelling is geboren. "We wilden echter meer dan alleen in het donker open zijn”, zegt de museumdirecteur. "Ik zou het niet ­meteen theater willen noemen, maar we gaan de verhalen die we met onze collectie vertellen nog meer tot leven wekken met allerlei lichteffecten.”

OorlogsheldRode draad van de zes avonden zijn de belevenissen van de 93-jarige Vincent Speranza, een Amerikaanse oorlogsheld die in 1944 in de Ardennen heeft gevochten. Met name de persoonlijke verhalen van deze parachutist van de 101 Airborne Divisie, die ook in Nederland heeft gevochten, zullen aan bod komen. Van den Dungen: "Op dit moment zijn jonge mensen bezig met de lichteffecten. Dat is mooi om te zien. Het brengt een compleet andere sfeer in het museum.”

Museum in het Donker: 15, 16, 17, 22, 23 en 24 november van 19.00 uur tot 21.30 uur.