Verzet tegen zonneweide van veertig hectare in Heythuysen

Print
Verzet tegen zonneweide van veertig hectare in Heythuysen

Foto ter illustratie. Afbeelding: AD/Freddy Schinkel

Haelen / Heythuysen - Een zonneweide van veertig hectare. Het plan van Arbor bv om dat in Heythuysen neer te leggen, stuit op verzet bij omwonenden. Ook de gemeenteraad van Leudal is er niet onverdeeld gelukkig mee.

Lange tijd was het de bedoeling dat Arbor op de plek van het voormalige ki-station gelegen Aan het Broek in Heythuysen een 18-holes golfbaan aan zou leggen, in combinatie met een hotel met tachtig kamers en een restaurant.

Inmiddels heeft Arbor bij de gemeente een vergunning aangevraagd voor de aanleg van een zonneweide op het terrein. Daarbij wordt veertig hectare voorzien van op de grond liggende zonnepanelen die uiteindelijk 15.000 huishoudens  van stroom moeten voorzien.

Golfbaan
"De procedures voor de golfbaan hebben dusdanig lang geduurd dat het op dit moment niet rendabel is om een golfbaan aan te leggen”, legt Roger van den Boom van Arbor uit. "In omliggende gemeentes zijn er inmiddels al drie gerealiseerd. Daarop is het idee ontstaan voor de zonneweide en zijn we in overleg getreden met de provincie en de gemeente. De bedoeling is dat de zonneweide een tijdelijk karakter krijgt, waarbij de tijd dat de weide er ligt vooral afhangt van de levensduur van de zonnepanelen. Daarna zullen we kijken of de aanleg van een golfbaan alsnog kan plaatsvinden.”

Het plan stuit op fel verzet van omwonenden. Zij willen dat het gebied groen en natuurlijk blijft. De aanleg van een zonneweide is volgens hen een aantasting van de leefbaarheid in het gebied. Ook zou het een negatieve invloed hebben op de recreatie die nu in het gebied plaatsvindt. Zij zien in bedrijventerrein Zevenellen bij Buggenum een betere locatie voor een zonneweide.

Buitengebied
Wethouder Piet Verlinden (Samen Verder, duurzaamheid) liet de gemeenteraad dinsdagavond weten dat de gemeente de vergunning voor de zonneweide gaat verlenen, omdat het volgens het geldende bestemmingsplan buitengebied zou mogen. Om daar zeker van te zijn laat de gemeente nog een externe juridische toets uitvoeren. De zaak werd aan de kaak gesteld door Ronduit Open-raadslid Thieu Wagemans. Die pleitte ervoor geen vergunning te verlenen totdat de gemeente beleid heeft opgesteld over hoe om te gaan met dergelijke initiatieven. Hij kreeg daarbij steun van de rest van de raad.

Volgens Verlinden is dat met betrekking tot het plan van Arbor echter niet meer mogelijk. Uiterlijk 10 oktober beslist het college van B en W over de vergunning. Als ­Arbor toestemming krijgt zullen ze een aanvraag doen voor de SDE-subsidieregeling (Stimulering Duurzame Energieproductie) van het Rijk. Die subsidie moet het plan mede mogelijk maken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu