IPhone-gebruikers schrikken van hun schermtijd

Print
IPhone-gebruikers schrikken van hun schermtijd

Craig Federighi van Apple legt uit hoe de functie schermtijd werkt. Afbeelding: AP

In iOS 12, het nieuwste besturingssysteem van Apple, zit de nieuwe functie schermtijd. Afgelopen zondag kwamen de eerste weekrapporten over het schermgebruik en gebruikers schrikken ervan.

De iPhone houdt voortaan nauwkeurig bij hoeveel tijd er aan de verschillende apps wordt besteed en hoe vaak de telefoon wordt gepakt. Het is een eyeopener voor veel gebruikers. Een beetje beschaamd melden ze hun gebruik op social media.

Afkicken
In de nieuwste Android-versie zit een dergelijke functie ook, maar alleen de allernieuwste telefoons hebben die software. Apples Schermtijd werkt op alle iPhones (en iPads) vanaf 2013. 

Wie wil afkicken, kan per app instellen hoeveel tijd je er door mag brengen. Ook voor ouders is het een handige functie: de schermtijd van de kinderen is eveneens in te stellen. 

'Ik schaam me er niet voor'
Hoofdredacteur Gonny van der Zwaag van Apple-nieuwssite iculture.nl is niet verrast. "Apple moest dit min of meer doen na kritiek van investeerders dat het bedrijf te weinig doet tegen iPhoneverslaving bij kinderen. Dit is dan goede pr. Ik denk dat mensen een of twee keer naar het rapport kijken en dan denken: het zal wel.''

Zelf zit ze met ruim vier uur per dag 'aan de hoge kant'. "De meeste mensen zitten tussen de een tot twee uur. Ik schaam me er niet voor. Ik gebruik de iPhone natuurlijk veel voor mijn werk.''

Uren verminderen
Smartphonemakers introduceren de schermtijdfuncties omdat niemand meer ontkent hoe verslavend de schermpjes zijn en wat de risico's zijn. Ook Apple-baas Tim Cook schrok zich rot van zijn telefoongebruik. "Als je te veel  met je telefoon bezig bent, verspil je te veel tijd.''

Cook heeft een tip om het het aantal uren te verminderen: zet notificaties af. Al die pingeltjes op je telefoon, zijn die allemaal nuttig? De buurtapp kan vermakelijk zijn, maar 's avonds in één keer de berichten lezen kan ook. "Maak een prikkelarme iPhone van je toestel, dat helpt'', beaamt Van der Zwaag.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen