Verbazing in politiek Venlo: ‘Oruç is niet weg uit EENLokaal’

Print
Verbazing in politiek Venlo: ‘Oruç is niet weg uit EENLokaal’

Afbeelding: De Limburger

Ongeloof en verbazing bij coalitiepartners in Venlo. Tijdens de raadsvergadering meldde fractieleider Luud Pieko van EENLokaal dat Ali Oruç nog steeds deel uitmaakt van de fractie.

Zelfs Ali Oruç begrijpt het niet. Het omstreden raadslid zegt dat hij en EENLokaal uit elkaar zijn en blijven. Ook de coalitiepartners van EENLokaal weten niet anders dan dat Oruç de fractie heeft verlaten. Zij hadden daar ook op aangedrongen. Woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering meldde fractieleider Luud Pieko van de grootste coalitiepartij echter dat Oruç nog steeds deel uitmaakt van de fractie.

Bizar
De mededeling leidde tot ongeloof en verbazing. Hay Janssen (PvdA): "Ik verkeer in de veronderstelling dat Ali is opgestapt.” Ton Heerschop (SP): "Dit is bizar. Ik dacht toch echt dat Oruç uit de fractie is gestapt.” Pieko las het persbericht van 19 augustus voor, waarin staat dat fractie en Oruç in goed overleg hebben besloten dat het raadslid tijdelijk zijn raadswerk neerlegt. Destijds zei Pieko in een toelichting tegen De Limburger dat ook de fractieleden van EENLokaal niet met Oruç verder wilden. Hij liet in het midden of Oruç de fractie was uitgezet of dat hij zelf was opgestapt.

Onder vuur
Oruç ligt al maanden onder vuur. Er vindt een strafrechtelijk onderzoek plaats naar witwassen en fraude. Later bleek dat illegale situaties als overbewoning zijn geconstateerd in panden die hij in bezit heeft. De druppel die de emmer liet overlopen was een bericht op Facebook waarin Oruç het CDA en de VVD van corruptie betichtte.

Het bestuur van EENLokaal gaf het raadslid een waarschuwing. Fractie en coalitiepartners vonden de straf niet ver genoeg gaan. Na zijn vertrek uit de fractie kondigde Oruç aan alleen verder te gaan, maar eerst ging hij met ziekteverlof om de gebeurtenissen te verwerken.

Nadenken
Pieko van EENLokaal: "Hij is emo­tioneel geraakt en is aan het nadenken wat hij gaat doen. Als hij in onze fractie wil terugkeren, is hij welkom. Natuurlijk!” Oruç laat de uitlatingen voor rekening van Pieko. De coalitiepartners PvdA, GroenLinks en SP willen snel in gesprek gaan met EENLokaal om opheldering te krijgen.

Heerschop (SP): "Het zou heel verstandig zijn als Oruç niet terugkeert als raadslid van EENLokaal.” Janssen (GL): "We hebben toen gezegd dat een raadslid van onbesproken gedrag hoort te zijn. Ali Oruç is dat niet. Het is aan EENLokaal om daar iets mee te doen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →