Oruç wel degelijk uit EENLokaal: 'Was een domme opmerking'

Print
Oruç wel degelijk uit EENLokaal: 'Was een domme opmerking'

Fractievoorzitter Luud Pieko van EENLokaal. Afbeelding: Laurens Eggen

Fractievoorzitter Luud Pieko van EENLokaal in Venlo komt terug op zijn uitspraak van woensdagavond dat Ali Oruç nog lid is van de fractie.

"Die uitspraak was ongelukkig en had niet geplaatst mogen worden", zegt Pieko donderdagmiddag. "Het was geen uitspraak van de fractie, alleen van mijzelf." Volgens Pieko werd de uitspraak ingegeven door de lange emotionele voorgeschiedenis rondom Oruç.

In een persbericht benadrukken het bestuur van EENLokaal, de fractie én Ali Oruç dat het raadslid geen deel meer uitmaakt van de fractie en na zijn ziekteverlof terugkeert als zelfstandig raadslid.

Verwarring
Fractievoorzitter Luud Pieko van coalitiepartij EENLokaal zorgde woensdagavond voor grote verwarring in de Venlose gemeenteraad. Hij zei dat Ali Oruç nog gewoon lid is van fractie EENLokaal en alleen zestien weken met ziekteverlof is. "Ali Oruç maakt nog steeds deel uit van de fractie. Van splitsing is geen sprake."

Pieko maakte eind augustus juist bekend dat de de fractie en Oruç uit elkaar gaan. De fractie liet toen weten dat dit besluit ‘in goed onderling overleg’ met het raadslid was genomen. Oruç beaamde dit en liet weten dat hij na zijn ziekteverlof in de Venlose gemeenteraad terug zal keren als eenmansfractie.

Opspraak
Raadslid Oruç is sinds eind april in opspraak. Toen werd bekend dat hij verdachte is in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en fraude. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet bekendgemaakt of het raadslid vervolgd wordt. Eind augustus kwam naar buiten dat in panden van Oruç in de gemeente Venlo een aantal keer illegale situaties en overbewoning is geconstateerd. Vlak daarna plaatste het raadslid een bericht op Facebook waarin hij politieke partijen CDA en VVD corrupt noemde.

Coalitiepartners SP, PvdA, GroenLinks en 50Plus wilden niet langer geassocieerd worden met raadslid Oruç en vroegen om een ingreep van de partij. Niet lang daarna maakte EENLokaal bekend dat Oruç niet langer lid is van de fractie. De coalitiepartners reageerden daarom woensdagavond hoogst verbaasd op de mededeling van Pieko.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →