'Er zijn meer gevaarlijke mensen dan gevaarlijke dieren'

Print

Afbeelding: Reuters/Stephane Mahe

Brendan van den Beuken, video- en fotoredacteur van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

De man hurkt om de krokodil te aaien. Die past goed bij de rest van het interieur. Alles straalt ‘Afrika’ uit. De zebra en maskers aan de muur en andere Afrikaanse kunst versterken dit beeld. De boeddha is wel een vreemde eend in de bijt. Midden in de kamer staat een glazen tafel. Als je goed kijkt, zie je dat het ook een terrarium is met planten, rotsen, zand en een waterbak. De bewoner zal zich wel verstopt hebben voor de krokodil.

De krokodil blijkt een alligator te zijn en dat is een wezenlijk verschil. Krokodillen en alligators zijn namelijk twee verschillende families die ook op andere plekken op de aarde leven. Je kunt het verschil zien aan de bek. Bij een gesloten bek zijn bij de krokodil alle tanden zichtbaar en bij een alligator alleen de boventanden.

Gids
De man op de foto is Philippe Gillet, 67 jaar. Hij woont in het Franse Coueron en niet alleen. Hij heeft 400 reptielen en andere dieren in zijn huis waaronder hagedissen, (ratel)slangen, tarantula’s, schorpioenen, een cobra van zes meter en twee alligators genaamd: Ali en Gator. (Echt waar!) En Ali slaapt bij hem in bed. Gillet is opgegroeid in Afrika en heeft daar lang gewerkt als gids voor jagers. Maar zijn inzichten zijn gewijzigd en hij is zich juist gaan inzetten voor de bescherming van dieren.

Vanaf het moment dat hij in Frankrijk woont, is hij reptielen gaan opvangen. De door hem in 1996 opgerichte stichting INF-Faune verzorgt educatieve projecten en organiseert exposities met de dieren. Dit werk wordt samengevat in een mooie uitspraak van Gillet: "Dieren hoeven niet beschermd te worden, dat kunnen ze zelf. Er zijn meer gevaarlijke mensen op de wereld dan gevaarlijke dieren. En daarom moeten we de leefwereld van de dieren beschermen.”

Op de hele bovenverdieping, in de garage en aanbouw staan rekken tot aan het plafond met bakken, terrariums en andere behuizingen voor de reptielen. Krijgt hij veel bezoek? "De deur staat voor iedereen open”, zegt Gilet, "en de echt gevaarlijke dieren zitten achter twee gesloten deuren.” Maar niet iedereen zal zich bij hem in huis prettig of veilig voelen. Bij de lokale brandweer ligt de instructie dat, wat er ook gebeurt, ze niet naar binnen mogen gaan. Voor Gillet allemaal geen probleem, hij heeft immers een paar zwaarden op het bijzettafeltje liggen en pistolen aan de muur hangen.

Wilt u reageren?  brendan.vandenbeuken@delimburger.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen