Zes jaar cel geëist tegen oud-finalist Holland's Got Talent wegens misbruik

Print
Zes jaar cel geëist tegen oud-finalist Holland's Got Talent wegens misbruik

Lars de R. toen hij nog vooral bekend stond als supertalent. Afbeelding: SBS

Tegen een voormalig finalist van Holland's Got Talent, Lars de R., is donderdag wegens misbruik van dertien jongetjes zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Gitaartalent De R. gebruikte zijn bekendheid van televisie door contact te maken met kinderen en hun families, waarna hij kon toeslaan. Ook in het buitenland maakte hij slachtoffers.

Verwoestend
Uit de slachtofferverklaring van de ouders van een van de jongens die is misbruikt door Lars de R., werd donderdag in de rechtbank Alkmaar keihard duidelijk hoe de 26-jarige verdachte te werk ging. En hoe verwoestend de gevolgen zijn.   

"Niet te bevatten hoe zo'n langdurig misbruik kon plaatsvinden zonder dat wij als ouders enige aanwijzing hadden. Het grote probleem is dat wij niet eens met onze zoon kunnen praten, niet mógen praten. Dat kan hem in een paniekaanval of depressie drijven.''

De uit Krommenie afkomstige De R., in 2009 als 17-jarige gitaarvirtuoos finalist in Holland's got Talent, staat vandaag terecht voor het misbruik van dertien jongetjes in Nederland, India en Kroatië. Zijn jongste slachtoffer was vier jaar oud. De R. bekent zeker tien kinderen te hebben misbruikt. "De slachtoffers hebben geen enkele schuld. Ik wil mijn excuses aanbieden.''

Complimenten
Een van zijn slachtoffers is nu 14 jaar, maar werd jarenlang misbruikt, vanaf zijn vijfde tot zijn elfde jaar.  In een slachtofferverklaring – voorgelezen door hun advocaat Sébas Diekstra, zelf kunnen ze dat niet aan – leggen de ouders uit hoe Lars te werk ging. Via sociale netwerken legde hij contact met de ouders van de toen 5-jarige jongen en maakte complimenten over zijn talent. Lars was toen net bekend geworden via Holland's Got Talent. 

Toen Lars en zijn ouders op vakantie waren in Kroatië en de ouders van het slachtoffer ook, maakte hij weer contact, kwam het tot een ontmoeting en ontstond er vriendschap. "We schrijven dit om uit te leggen hoe voorzichtig en met hoeveel arrogantie Lars zijn aanvallen voorbereidde, zijn eigen ouders en familieleden gebruikte en familievriendschappen sloot om in ons leven te infiltreren en ons vertrouwen te krijgen,'' aldus de ouders van het slachtoffer in de verklaring. 

Monster
"Volgens het bewijs dat de politie ons liet zien, begon Lars daarna met de seksuele aanvallen op ons zeer jonge zoontje, aanhoudend en zeer waarschijnlijk elke keer dat hij de kans kreeg om alleen met hem te blijven, zelfs voor een zeer korte tijd. Wat voor monster kan iemand zijn? Denkend aan die seksuele aanvallen op ons jonge ventje is erg moeilijk, niet alleen voor ons als ouders, maar voor het hele gezin.''

De ouders spreken van een griezelverhaal. Vooral het feit dat zij jarenlang niets wisten van het misbruik en nu totaal machteloos zijn, heeft ervoor gezorgd dat de hele familie psychologische hulp nodig heeft. Dat Lars ook beeldmateriaal van het misbruik maakte en verspreidde, is extra frustrerend en maakt de ouders nog verdrietiger. Ook mogen zij niet met hun zoon over het misbruik praten, uit vrees dat hij in een depressie schiet.

Schadevergoeding
Ook een van de slachtoffers zelf verklaarde vandaag over het misbruik. Hij vertelde, soms huilend, hoe hij in de val werd gelokt en hoe bang hij is dat de filmpjes van het misbruik opduiken. "Ik weet nu dat ik op meisjes val, maar daar was ik liever op een andere manier achter gekomen.'' Twee slachtoffers eisen respectievelijk 35.000 en 50.000 euro schadevergoeding voor het jarenlange misbruik.

Lars de R. geeft vandaag bij de behandeling van de zaak uitgebreid antwoord op alle vragen. Hij ontdekte op jonge leeftijd al dat hij op jonge jongens valt en zegt daar uit nieuwsgierigheid aan toegegeven te hebben. Hij verklaarde vanmorgen 'wellicht uit egoïsme' niet altijd door te hebben gehad dat hij de kinderen dwong tot seks. 

De R's openheid werd door een van de advocaten van de slachtoffers een 'maskerade' genoemd omdat hij nog altijd niet het wachtwoord voor een externe harde schijf heeft gegeven die niet geopend kan worden. Advocaten van de slachtoffers noemen Lars 'een gevaarlijke pedofiel'.