Weide met zesduizend zonnepanelen bij Schinveld

Print
Weide met zesduizend zonnepanelen bij Schinveld

Afbeelding: Gemeente Onderbanken

Schinveld - Parkstad wordt weer een beetje duurzamer. Bij Schinveld moet een bescheiden zonneweide komen, aan de vernieuwde N274.

De gemeente Onderbanken wil een grote zonneweide aanleggen bij Schinveld. Het veld met zonnepanelen moet aan de noordrand van het dorp komen te liggen, tussen de N274 en de Jabeekerstraat.

Dat plan wordt gecombineerd met de vernieuwing van de N274. De verbindingsweg tussen Schinveld en Brunssum gaat grondig op de schop. Dat werk is in volle gang. De aanleg van het veld zonnepanelen kan dan in één moeite door. De zonneweide in de vorm van een T is zo groot als drie voetbalvelden. Daarop moeten rond de zesduizend zonnepanelen komen, die tot 1,6 Megawatt kunnen opbrengen. Dat is genoeg om rond de vierhonderd huishoudens van stroom te voorzien.

Plannen
Daarmee is het plan heel wat bescheidener dan eerder aangekondigde plannen voor zonneweides. Zo wil Chemelot een zonnepark aanleggen van 5,7 hectare, dat voldoende stroom kan opleveren voor duizend huishoudens.

In Maastricht moet een zonneweide komen van 32 hectare. Landgraaf spant de kroon met plannen voor een ‘energiepark’ op de voormalige stortplaats in Abdissenbosch, dat negenduizend huishoudens van stroom moet kunnen voorzien. Naast dertigduizend zonnepanelen zijn hier drie windmolens van maximaal honderdnegentig meter hoogte gepland.

Brunssum
Ook Brunssum broedt nog op plannen voor een groot zonnepark. Dat zou een plek kunnen vinden op de Oostflank, het  verrommelde gebied tussen de Brunssummerheide en het Schutterspark. Hier zou eerder Nature Wonder World komen. Nadat de komst van het themapark afketste, lanceerde bestuurspartij PAK het voorstel dit gebied te bestemmen voor het opwekken van duurzame energie.

In welke vorm dat moet gebeuren is nog onduidelijk, maar in het voorstel van PAK speelde zonne-energie een grote rol. Dat heeft ermee te maken dat een veld zonnepanelen vaak op minder weerstand van omwonenden stuit dan windmolens. Daar staat tegenover dat windmolens in verhouding meer stroom opleveren. 

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje