Kunstveiling voor de strijd tegen hersentrauma

Print
Kunstveiling voor de strijd tegen hersentrauma

Marcel Ariës aan het werk op de intensive care. Afbeelding: Annemiek Mommers

Meerssen - Het brein herbergt zelfs voor specialisten nog talloze mysteries. Meerssenaar Marcel Ariës, werkzaam op de intensive care in Maastricht, hoopt met een kunstveiling zaterdag de nodige middelen op te halen voor patiënten die worden getroffen door acuut hersentrauma.

"Er zijn de afgelopen jaren diverse doorbraken geweest wanneer het gaat om de behandeling van beroertes", schetst Marcel Ariës uit Meerssen, werkzaam als neuroloog/intensivist op de intensive care van het ziekenhuis in Maastricht. "Maar de laatste 25, 30 jaar is er geen enkele nieuwe vorm van behandeling meer gekomen voor mensen met direct hersentrauma, bijvoorbeeld als gevolg van een val of verkeersongeluk."

Met het vorig jaar opgerichte fonds Hersenstrijd hoopt hij er verandering in te brengen. Te beginnen met een kunstveiling, zaterdagmiddag in het Leopoldskerkje in Meerssen, probeert hij de middelen te verzamelen om nieuwe methoden te vinden om met name de bloedtoevoer vlak na het trauma te verbeteren. En daarmee hersenschade op de langere termijn te verminderen.

Medische wereld
Het hart, de nieren, de longen. De medische wereld kan de functies van diversen organen overnemen. Ze kan ze in veel gevallen zelfs vervangen. Bij de hersenen ligt dat allemaal heel anders. Het brein herbergt, ook voor specialisten, nog talloze mysteries.

Ariës illustreert het met een giraffe: "Hoe kan het dat een giraffe, nadat hij zich gebukt heeft om water te drinken, zich ineens weer helemaal kan oprichten zonder flauw te vallen?  Er zijn talloze theorieën, maar iemand weet het."

Het regelen van de bloedtoevoer naar de hersenen. Zelfs organisaties als de NASA houden de ontwikkelingen scherp in de gaten. "Astronauten begonnen na terugkeer op aarde  slechter te zien. Dat heeft iets te maken met de druk in het hoofd.  Bij de traumapatiënten die hier binnenkomen meten we ook de ‘hersendruk’."  Bij trauma zwellen vaak de hersenen op. Maar qua behandeling komen artsen niet veel verder dan het verminderen van die druk. Ondanks dat er toch een toename te zien is van het aantal traumapatiënten dat wordt binnengebracht. "De A2 wordt steeds drukker. En de laatste vijf mensen waar ik mee te maken heb gehad, hadden een ongeluk gehad met de e-bike."

Nieuwe methoden
"Alle traumapatiënten worden  hetzelfde behandeld. De bloeddruk wordt hoog gehouden. Maar in veel gevallen hoeft dat helemaal niet. En hoe kan het dat patiënten waarbij de hersenen niet gaan zwellen toch beschadigd uit de strijd komen? Het is ongelooflijk complex."

Samen met collega’s in Cambridge en Leuven wil Ariës nieuwe methoden vinden voor op het individu afgestemde behandeling. "Iedere hersencel die we kunnen redden, maakt een verschil." Maar daar is geld voor nodig. Stap één in Ariës strijdplan: 250.000 euro ophalen om vier jaar lang één onderzoeker hiervoor vrij te maken.

Kunstveiling
De 38-jarige geboren Brabander woont in het dorp van de Meerssense School. Een kunstdorp. Vandaar het idee om een kunstveiling op te zetten. "Ik hoopte tien stukken los te krijgen bij kunstenaars en verzamelaars. Maar plotseling ging het snel. Zeker toen gerenommeerde namen als Caius Spronken en Wil van der Laan van de actie hoorden."  Tientallen Limburgse kunstenaars doneerden werk. Schilderijen, sculpturen. Onder de donaties van verzamelaars zitten nu bijvoorbeeld ook een kruisbeeld én een doek van Charles Eyck.

Ariës werd geraakt oud-patiënten die zich opeens ook meldden. "Er zijn veel mensen die bijvoorbeeld in schilderen soelaas gevonden hebben." Een idee voor wellicht een volgende actie voor Hersenstrijd.

Inloop zaterdag vanaf 13:00 uur, de veiling start om 14:00 uur

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje