Gaslekkage bij verpleeghuis Susteren: 'Het was eigenlijk een klein incident'

Print
Gaslekkage bij verpleeghuis Susteren: 'Het was eigenlijk een klein incident'

Omwonenden van zorgcentrum Vastrada konden tijdelijk niet naar hun huizen of auto’s. Afbeelding: Peter Schols

Susteren - Een gaslek bij een zorgcentrum in Susteren leidde donderdag tot onrust. Evacueren was uiteindelijk niet nodig, een uitvaart in de naastgelegen basiliek moest wel worden onderbroken.

Vanwege een gaslek in Susteren zijn de Kloosterstraat en het aangrenzende Salvatoriplein donderdagochtend een aantal uren hermetisch afgesloten geweest. De brandweer schaalde het incident op tot GRIP 1, vanwege het grote aantal hulpbehoevende bewoners van zorgcentrum Vastrada aan de Kloosterstraat. Enkele medewerkers van het zorgcentrum die om half twaalf moesten beginnen, stonden werkeloos voor het rood-witte lint. Niemand mocht het gebied in of uit.

"Het was eigenlijk een klein incident, maar vanwege de hulpbehoevende mensen in de straat werd er met meerdere wagens uitgerukt. Er was geen sprake van acuut gevaar", zegt een woordvoerder.

Crisiscentrum
In de Kloosterstraat werd uit voorzorg een tijdelijk crisiscentrum ingericht om in te kunnen grijpen als er tot evacuatie van het verpleeghuis moest worden overgegaan. Naast brandweer en politie maakten ook de coördinator van het zorgcentrum deel uit van het crisisteam.

Het gaslek ontstond gisterochtend door rioolwerkzaamheden op het terrein van het zorgcentrum van Zuyderland. Er waren 145 bewoners aanwezig. Die mochten gedurende de afsluiting niet naar buiten, maar daarbij ontstond geen paniek, zegt Miranda Feijen, regiomanager van Zuyderland.

Begrafenis
In de basiliek Heilige Amelberga aan het Salvatoriplein was op het moment van het ontstaan van het gaslek een uitvaart bezig. Door de afsluiting mochten familie en vrienden niet naar het aangrenzende kerkhof voor de begrafenis. "Daarom werd besloten eerst naar de koffietafel elders te gaan", zegt Astrid Peusen van uitvaartzorg Peusen uit Susteren.

Die locatie moest te voet worden bereikt. Veel van de auto’s van de aanwezigen stonden binnen de afzetting en mochten niet gestart worden. Astrid Peusen: "Met de familie is het goed gekomen. Nadat de afsluiting was opgeheven, zijn ze teruggekomen om de begrafenis voort te zetten. Het is overmacht, maar dit hebben wij nog nooit meegemaakt."

Samenwerking
Om 13.00 uur was het lek gedicht. Omwonenden van het zorgcentrum die voor de rood-witte linten moesten wachten, konden daarna eindelijk naar huis.

Zuyderland-regiomanager Feijen spreekt van een zeer geslaagde samenwerking met de hulpdiensten. "Als het nodig was geweest, hadden we heel snel tot evacueren over kunnen gaan. Alle informatie over het benodigde transport en de toestand van bewoners lag klaar. We hebben natuurlijk liever niet dat dit gebeurt, maar we kunnen wel weer constateren dat we er klaar voor zijn."