Kavanaugh en Ford emotioneel tijdens verhoren

Print

Kavanaugh op verschillende momenten tijdens zijn getuigenis Afbeelding: AFP

De verhoren in de Amerikaanse Senaat van Brett Kavanaugh, kandidaat voor het Hooggerechtshof en de vrouw die hem beschuldigd van seksueel misbruik, Christine Blasey Ford, is na ruim acht uur afgelopen. Zowel Kavanaugh als Ford werd emotioneel tijdens het geven van de verklaring.

Ford begon met een uren durende verklaring, gevolgd door vragen van meerdere senatoren. "Ik weet 100 procent zeker dat het om Kavanaugh gaat", zei Ford. "Ik was bang dat hij me ging verkrachten en ik vreesde voor mijn leven.'' Ford zei dat ze het uitlachen door Kavanaugh en een vriend van hem het best kan herinneren.

Hetze
Toen Kavanaugh aan het woord kwam, noemde hij het een politieke hetze van de Democraten. "Dit bevestigingsproces is een nationale schande geworden'', sprak hij over zijn nominatie die door de Senaat moet worden goedgekeurd.

De kandidaat vroeg zich ook af waarom het tien dagen heeft geduurd voordat de zitting plaats kon vinden. "Waarom heeft die tien dagen op zich laten wachten? Mijn gezin en mijn naam zijn blijvend kapotgemaakt door de beschuldigingen''.

Helder
Toen hem werd gevraagd of hij schuldig is aan de beschuldigingen van de drie vrouwen, was hij helder. "Ik heb dat nog nooit bij een vrouw gedaan. Niet bij haar en bij niemand anders. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat dr. Ford door iemand anders is aangerand, maar niet door mij." Kavanaugh zei de derde vrouw die hem beschuldigde niet te kennen.


Christine Blasey Ford

Kavanaugh werd emotioneel toen hij het had over de impact die de beschuldigingen hebben op zijn familie.

'Sterk en eerlijk'
President Donald Trump heeft de verhoren gevolgd en reageerde kort na het einde van de zitting op Twitter. "Dit is precies waarom ik hem heb genomineerd. Zijn getuigenis was sterk en eerlijk. De tactiek van de Democraten is een schande en dit proces is een alleen bedoeld om zijn aanstelling te vertragen.”

Het misbruik zou plaats hebben gevonden in 1982 toen ze beiden op de middelbare school zaten.

De Juridische Commissie van de Senaat stemt vrijdag over de aanstelling van Kavanaugh. De volledige Senaat stemt zaterdag of maandag.