Deur naar herindeling Parkstad blijft op kier

Print
Deur naar herindeling Parkstad blijft op kier

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Afbeelding: ANP

Brunssum / Kerkrade / Landgraaf / Bocholtz - Minister Kajsa Ollongren (D66) houdt de mogelijkheid van een herindeling in Parkstad open. Ze gaat daarover weer praten met zes gemeenten in de regio.

Eerder dit jaar maakte een waarnemer namens Ollongren een ronde langs de zes. Daarvan bleek alleen Heerlen voor samengaan met een of meer andere gemeenten. De andere vijf (Landgraaf, Brunssum, Kerkrade, Simpelveld en Voerendaal) zien daar niets in en willen zelfstandig blijven. Het draagvlak voor herindeling werd nog kleiner doordat tegenstanders van fusie de verkiezingen wonnen in Landgraaf en Brunssum.

Opnieuw in gesprek
Toch gaat Binnenlandse Zaken later dit jaar weer in gesprek met de zes gemeenten en de provincie over een mogelijk vervolg. De provincie gaf na het afketsen van de fusie van Heerlen en Landgraaf het initiatief voor herindeling terug.

Volgens de provincie staan de latere benoemingen van nieuwe burgemeesters in Brunssum en Kerkrade los van de herindeling. Kerkrade krijgt waarschijnlijk rond de zomer volgend jaar een nieuwe burgemeester. Waarnemer Gerd Leers wil voor zijn vertrek het integriteitstraject in Brunssum afronden.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje