Subsidie voor gasloze wijken in Limburg

Print
Subsidie voor gasloze wijken in Limburg

Afbeelding: iStock

Brunssum / Sittard - Brunssum-Noord en Limbrichterveld in Sittard-Geleen zijn twee van de 27 wijken in Nederland die een bijdrage krijgen om van het gas te gaan.

Het Rijk verdeelt 85 miljoen over de 27 proeftuinen voor een gasloze wijk.

In Brunssum-Noord wil de gemeente achthonderd woningen van het gas halen. Die schakelen over op energie van Mijnwater bv. Het gaat om de flats, het winkelcentrum, gemeenschapshuis en enkele honderden huizen. De komende tijd maken woningstichting Weller, Mijnwater bv en gemeente Brunssum samen met bewoners, woningeigenaren en andere betrokkenen een plan van aanpak.

Sittard-Geleen krijgt geld om de wijk Limbrichterveld gasvrij te maken. Die krijgt een aansluiting op Het Groene Net, dat restwarmte levert van naftakraker 4 op Chemelot.

Gemiddeld krijgen gemeenten ongeveer 8500 euro subsidie per bestaande woning. Het kost al snel 20.000 tot 40.000.

In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Het is een van de maatregelen die het Rijk wil nemen om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen