Chronisch zieken uit Heerlen doen mee aan Nationale Diabetes Challenge

Print
Chronisch zieken uit Heerlen doen mee aan Nationale Diabetes Challenge

Afbeelding: iStock

Heerlen - Een bus met wandelaars uit Heerlen-Noord gaat vandaag naar de Nationale Diabetes Challenge in Amsterdam.

Hij heeft COPD en brak ook nog eens zijn heup. Geen reden voor Piet Holtjer (67) uit Heerlen-Noord om te blijven zitten, integendeel. "Ik loop graag. Ik probeer zo veel mogelijk in beweging te blijven.”

Hij is in goed gezelschap: sinds april is er een wandelgroep van bijna dertig mensen met chronische ziekten als diabetes, COPD en mensen met overgewicht die elke week een stevige wandeling maken. Zaterdag bereiken ze het doel waar ze 22 weken voor hebben getraind: de vierde Nationale Diabetes Challenge. Ruim drieduizend mensen - met of zonder diabetes - wandelen diverse afstanden. Bij de mensen met diabetes wordt gemeten wat het effect is van deze training op hun gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

Motivatie
Huisartsen en fysiotherapeuten in Heerlen-Noord benaderden begin dit jaar mensen die het moeilijk vinden om in beweging te blijven. De respons was groter dan gedacht, vertelt fysiotherapeut Sharona Demandt van Fysiotherapie Heerlen-Noord. "Voor veel mensen is het moeilijk de motivatie te vinden, terwijl bewegen zo belangrijk is. Maar de wekelijkse wandelgroep bestaat nu al uit 28 vijftigplussers die wekelijks samen wandelen, onder begeleiding van een van onze therapeuten. Het is laagdrempelig voor mensen die het niet breed hebben, want het is gratis. We hebben een gezamenlijke app-groep, waarin ook kleinere gezelschappen foto’s zetten van wandeltochten. En het volgende groepje wil dan net een paar kilometer verder. Die sociale kant is heel belangrijk. Je merkt dat het leeft. De groep is zo gemotiveerd dat ze in de winter wil doorgaan. Dat is de winst: dat mensen blijven lopen.”

Voor Holtjer ligt de uitdaging dan ook veel meer in de tochten met de groep dan in de daadwerkelijke challenge in Amsterdam. "Daar hebben ze geen heuvels.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen