Schinnen bezorgd over uitgaven ‘grote broer’

Print
Schinnen bezorgd over uitgaven ‘grote broer’

De Markt in Nuth. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Amstenrade - De gemeenteraad van Schinnen reageert bezorgd op de plannen van Nuth om de Markt te renoveren. Door de uitgaven komt er druk op de reserves voor Beekdaelen.

Voor de herinrichting van de Markt heeft de gemeente Nuth een totaal investeringsbudget van 1,2 miljoen opzijgezet, waarvan 475.000 euro aan subsidies. Door de geplande uitgaven komt de algemene reserve van de gemeente Nuth onder het niveau van 2,4 miljoen te liggen. Die grens was afgesproken tussen Onderbanken, Nuth en Schinnen, de drie gemeenten die op 1 januari 2019 de nieuwe gemeente Beekdaelen moeten vormen.

Oppositiepartij PvdA stelde donderdag tijdens de raadsvergadering de vraag: hoe moeten wij hiermee omgaan? De fracties zijn terughoudend als het gaat om bemoeienis met de collega-gemeente, maar vinden ook dat de geplande uitgaven van Nuth ten opzichte van de nieuwe gemeente Beekdaelen lastig te verdedigen zijn.

Buffer
Coalitiepartij CDA in Schinnen wil er "geen heisa” van maken, maar tekent wel aan dat Schinnen en Onderbanken de algemene reserves wel (ruim) op niveau hebben. De reserves van alle drie de gemeenten dienen als buffer van Beekdaelen. Voorzichtigheid is geboden als "de grootste broer op deze manier met geld omgaat”, aldus CDA-fractievoorzitter Twan Schevers. "We moeten niemand voor de voeten lopen, maar moeten onze financiële positie straks wel aan alle inwoners van Beekdaelen kunnen verantwoorden.”

De vier partijen in de Schinnense raad (Vernieuwingsgroep, CDA, VVD en PvdA) hebben burgemeester Frissen gevraagd de kwestie aan te kaarten in de stuurgroep Beek- daelen. Die belooft de raad om begin oktober met een terugkoppeling te komen.

Beleid
Het is niet voor het eerst dat de drie gemeenten in de aanloop naar de fusie elkaars beleid met argusogen in de gaten houden. Eerder uitten de twee coalitiepartijen van Schinnen hun ongenoegen over de komst van zestig nieuwe silo’s van Katoen Natie langs de A76 in Nuth.

Deze zomer streken verschillende partijen uit Nuth en Onderbanken de gemeente Schinnen tegen de haren in met hun steun aan de voetbalclub in Amstenrade. Deze week nog eiste de gemeente Nuth dat Onderbanken uiterlijk op 1 oktober de scheiding met de sociale dienst ISD BOL in werking stelt. Zo niet, dan stapt Nuth naar het provinciebestuur.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen