Gemeente Maastricht wijst bezwaren woonbootbewoners af

Print
Gemeente Maastricht wijst bezwaren woonbootbewoners af

Woonboten aan de Stuwweg. De gemeente wil het gebied verder ontwikkelen en normaliseren. Afbeelding: Rob Oostwegel

Maastricht - Bewoners van woonboten aan de Stuwweg en de Bosscherweg in Maastricht moeten drijvende objecten bij hun boot verwijderen.

De gemeente Maastricht heeft de bezwaren van verschillende woonbootbewoners tegen een handhavingsactie afgewezen. Alle (niet vergunde) drijvende objecten zoals vlonders en pontons bij de woonboten moeten binnen dertien weken weg zijn. Voldoen de bewoners daar niet aan, dan hangt hen een dwangsom van 2500 euro boven het hoofd voor elke week dat ze in gebreke blijven.

Lees ook: Woonboot moet 'sjiek en sjoen' aan de rafelrand van Maastricht

Slechts in één geval maakt de gemeente een uitzondering. Het gaat om een dekschuit, die aan een woonark is vast gelast toen er een tweede verdieping op werd gezet. Het weghalen van die dekschuit zou kunnen betekenen dat de boot omkiept. "Bij de overige woonboten/arken is dit niet aan de orde”, stelt de gemeente in haar beslissing.

De andere bewoners die beweren dat ook hun veiligheid en de stabiliteit van hun boot in het gedrang komt als de vlonders worden weggehaald, zijn in het ongelijk gesteld.

Volgens de gemeente zijn de vlonders en pontons in strijd met het bestemmingsplan Grensmaas.

Waterpark
Het is de bedoeling dat eiland Bosscherveld na beëindiging van de grindwinning volgend jaar, een waterpark wordt. De herinrichting van het gebied biedt volgens de gemeente ‘de ideale omstandigheid om de situatie op de Stuwweg en omgeving verder te normaliseren en ontwikkelen’.

Eerder al moesten de bewoners op straffe van een dwangsom schuurtjes en garages die zonder vergunning op de kade waren gebouwd, verwijderen. Sommige bouwsels stonden er al meer dan twintig jaar.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen