Nieuwe plek voor jongerenontmoetingsplek in Bunde

Print
Nieuwe plek voor jongerenontmoetingsplek in Bunde

Afbeelding: iStock

Bunde - De situatie is onhoudbaar geworden. Zowel de buurt als de gebruikers vinden dat de jongerenontmoetingsplek (JOP) in Bunde zo snel mogelijk van het Stationsplein weg moet.

Toen toenmalig wethouder Berry van Rijswijk een kleine twee jaar geleden voorstelde om in Meerssen na jaren weer een aantal jongeren ontmoetingsplekken (JOP’s) op te richten, was de politieke tegenstand niet van de lucht. Meerssen had in het verleden niet zo’n goede ervaringen met JOP’s gehad. Ze kwamen er toch, met goede hoop. Maar in Bunde is de situatie dermate geëscaleerd dat de ontmoetingsplek op zo kort mogelijke termijn moet verplaatsen. Sterker nog: met slechts één stem verschil heeft de gemeenteraad er net niet voor gekozen om de ontmoetingsplek helemaal weg te halen.

Omwonenden van het Stationsplein in Bunde klagen al geruime tijd. Ze zijn het zat om, zoals ze het zelf zeggen, ‘constant in de wietlucht te zitten’. Om nog maar te zwijgen over de geluidsoverlast: scooters en brommers die af en aan rijden, het geknal van voetballen. En dan is er nog de rommel die achterblijft en de dreigende sfeer die ze ervaren.

Lees ook: Ontmoetingsplek jongeren in Bunde in de as gelegd

De druppel
De spreekwoordelijke druppel kwam twee weken geleden, toen de JOP in brand werd gestoken. Wat er nog over is van het ‘bushokje met picknicktafel’ werd vorige week besmeurd moet poep. In beide gevallen is niet bekend wie de dader geweest is. Andere groepen jongeren? Mogelijk. Maar sommige gebruikers van de JOP kunnen de gedachte dat er misschien ook wel eens sprake zou kunnen zijn van een ‘wraakactie’ vanuit de buurt niet loslaten.

Hoe dan ook leven beide partijen op gespannen voet met elkaar. Wethouder Marly Heusschen, normaliter wars van krachttermen, spreekt van een ‘verziekte sfeer’. De jongeren ervaren het ook zo. Niet voor niets stapten zij onlangs uit eigen beweging naar het buurtnetwerk met de vraag of de JOP niet verplaatst kon worden.

Weghalen
Het voorstel van een aantal politieke partijen om de JOP direct weg te halen, haalde het in de raad net niet. Heusschen voelde daar sowieso niets voor. "Welk signaal geven we daar mee af? Jongeren hebben ook een plek in de Meerssense samenleving.” Bovendien: dan komen ze elders samen. Ongecontroleerd.

De klachten zijn afkomstig van welgeteld vijftien adressen. In de buurt zijn net zoveel mensen te vinden die zich minder, of niet, opwinden over de ontmoetingsplek. Maar iedereen is het erover eens dat de situatie onhoudbaar geworden is.

De politiek heeft zich nu ook officieel uitgesproken over wat achter de schermen al gaande was: in overleg met de jongeren, buurtnetwerk en de buurt wordt gezocht naar een nieuwe plek waar de ontmoetingsplek op zo kort mogelijke termijn naar verplaatst moet worden.

Het wordt hoe dan ook een plek die op iets grotere afstand van woonhuizen af ligt. Want dat is het grootste verschil tussen de Bundense JOP en die in de andere kernen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen