Irritaties over cijferbrij hotels Maastricht

Print
Irritaties over cijferbrij hotels Maastricht

Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht - Meer hotels in Maastricht of een bouwstop. Wethouder John Aarts en de hotels bakkeleien daarover. Hoofdoorzaak: een brij aan cijfers.

Het aantal toeristische overnachtingen in Maastricht blijft stijgen: nu zijn het er al 1,2 miljoen per jaar. Het nieuwe Dormio Resort Dousberg zorgt alleen voor 10 procent van dat aantal. En dat terwijl de gemeente het vakantiepark met luxe huisjes officieel als camping beschouwt. Gasten betalen daardoor veel minder toeristenbelasting dan in hotels. Dat komt oneerlijk over, erkent wethouder John Aarts die een ‘iets hogere’ belasting nastreeft voor Dormio.

De vraag ‘Hoe veel rek zit er nog in de Maastrichtse hotelmarkt?’ is een heikele kwestie. Voorzitter Toine Scheerens van de Samenwerkende Hotels (Sahot) vindt: geen rek.

Met name de hotels aan de rand van de stad krijgen het moeilijker. Er zijn veel nieuwkomers in het centrum die doordeweeks aan prijsdumping doen. De andere hotels moeten dan volgen. Scheerens: "De winstgevendheid staat nu al onder druk, wij bepleiten een bouwstop.” Wethouder Aarts ziet dat anders: "Nergens blijkt uit dat het slecht gaat met de hotels.”

De gemeente baseert zich op cijfers van het CBS en de toeristenbelasting die ze zelf int. Die tonen alleen maar groei. Bureau ZKA heeft berekend dat er zelfs nog plek is voor 184 kamers meer.

Valkenburg
Goed, stelt de gemeente, want er lopen nog veel aanvragen, zoals voor Villa Kanjel, het ex-LIOF-gebouw, Dormio-hotel, NS-stationshotel, Kumulus en Palace. Aarts: "Zeggen wij nee, dan gaan hotels naar Margraten of Valkenburg.”

Sahot vertegenwoordigt negentien grote hotels, die samen goed zijn voor 70 procent van de hotelmarkt in Maastricht. Scheerens heeft inmiddels veertien hotels zo ver dat ze hun accountantsgegevens geven aan het bureau STR. "Dat levert een betrouwbaar beeld op van de werkelijke situatie, zoals de bezettingsgraad.”

Bureau
Volgens STR is de kamerbezetting in Maastricht gedaald naar 60 procent. De gemeente komt met een ander bureau, Horwath, dat een stijging noteert. Maar dat zijn gegevens van een jaar eerder. De verschillende cijfers zorgen voor irritatie over en weer. Aarts meende dat de Sahot de hotelnota steunt, waarover Scheerens dan weer verbaasd is. "Dat is lastig als we de cijfers verschillend interpreteren.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen