'Pinpasrel is schuld gemeente Echt-Susteren'

Print
'Pinpasrel is schuld gemeente Echt-Susteren'

Afbeelding: Foto: ANP

De gemeente Echt-Susteren heeft de zogeheten ‘pinpas­affaire’ geheel aan zichzelf te wijten. Dat claimt voormalig marktmeester B., tegen wie de gemeente aangifte heeft gedaan wegens verduistering.

Volgens voormalig marktmeester B. heeft hij in 2013 van zijn leidinggevende opdracht gekregen om de administratie te vernietigen van de Reclame Commissie Echter Kermis (RCEK). Daardoor kon hij later niet meer aantonen dat de verdenkingen aan zijn adres onterecht waren.

Lees ook: De pinpas, de kermis en de ambtenaar

B. laat zich nu voor het eerst uit over de pinpaskwestie. Hij doet dat bij monde van zijn advocaat Moniek Peeters: zij voerde gisteren het woord in een hoorzitting tijdens een lopende WOB-procedure (Wet openbaarheid van bestuur). Gemeente en politie hebben een rapport van Hoffmann Bedrijfsrecherche tot nu toe slechts ten dele verstrekt. De Limburger wil inzage in het hele rapport en de onderliggende stukken.

Openbaar
Advocaat Peeters tijdens de bezwaarzitting: "Aangezien cliënt op dit moment al is aangetast in zijn eer en goede naam is het wat hem betreft beter dat alles openbaar wordt gemaakt.” De stukken tonen volgens haar aan dat er ‘geen geld in de zakken van cliënt is verdwenen’. Met name e-mails tussen de gemeente en B. mogen op tafel komen, vindt B. zelf.

Hij legt de schuld voor de pinpasaffaire volledig bij de gemeente, die volgens hem alle financiële stukken van de RCEK altijd heeft gezien én akkoord bevonden. In 2013 ging de gemeente deelnemen aan de MER, een gemeentelijk samenwerkingsverband. "Cliënt heeft de gemeente gevraagd wat er met de papieren moest gebeuren en hem werd verzocht deze te vernietigen. Cliënt heeft nog voorgesteld ze in te scannen, maar dit was volgens de betreffende leidinggevende niet nodig. Dit gold ook voor de overige stukken van de gehele afdeling en niet alleen de stukken betreffende de kermis”, aldus de advocaat nu.

Eerder, bij de bedrijfsrecherche, verklaarde B. dat hij in ieder geval een kasboekje van de contante gelden in mei 2016 zelf had weggegooid. De gemeente doet B.’s verhaal nu af als ‘fabeltjes’. Woordvoerder Odin Wijnhoven: "Pertinente onzin. We hebben die financiële stukken nooit in handen gehad.”

Op de plank
De politie heeft de aangifte wegens verduistering op de plank gelegd, omdat het bewijs niet meer geleverd kan worden wegens het ontbreken van de administratie.

Wethouder Peter Ruijten stak eerder de hand deels in eigen boezem. Hij gaf toe dat er van de kant van de gemeente sprake was van "een vorm van onzorgvuldigheid in de controlesfeer”.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen