In loondienst voor je moeder zorgen

Print
In loondienst voor je moeder zorgen

Afbeelding: iStock

Betaald krijgen voor de zorg van je dementerende moeder. Cicero Zorggroep in Zuid-Limburg start binnenkort een pilot waarbij mantelzorgers in dienst worden genomen als ondersteuner individuele zorg.

Mensen die meerdere keren per week hun hulpbehoevende partner, familielid of bekende in het zorgcentrum of thuis bezoeken en helpen bij de maaltijd, met ze gaan wandelen of bijvoorbeeld een boek lezen, worden daarvoor financieel beloond. "Zo waardeer je die mantelzorger en dit ontlast ons zorgpersoneel. En, het allerbelangrijkste: het is een meerwaarde voor de cliënt, deze krijgt meer rust en regelmaat”, is de verklaring van Kina Koster, bestuursvoorzitter van Cicero Zorggroep. Ze zegt hiermee in het land voorop te lopen. "Met afstand. We zijn de enige.” Koster gaat mantelzorgers arbeidsovereenkomsten aanbieden van drie tot maximaal zes uur per week. Die stoppen op het moment dat de cliënt overlijdt. Juridisch kan dit, verklaart ze. "We hebben het uitgezocht.” De beloning zal tussen de 11 en 15 euro per uur liggen. Cicero betaalt dit vooralsnog uit eigen middelen.

Uniform
De meeste mantelzorgers zouden toch wel helpen maar hebben soms dat extra zetje nodig om dit bijna dagelijks te doen, vertelt Koster. "Als betaalde kracht kunnen we helemaal op ze rekenen. Zo iemand komt bijvoorbeeld tussen de middag binnen om moeder te helpen bij de maaltijd, trekt ons uniform aan en doet dit in dienst van Cicero. Dit kan de verbinding tussen formele en informele zorg optimaliseren in het belang van de cliënt.” De pilot, die dit jaar nog ingaat, start binnenkort met een informatiebijeenkomst. Mantelzorgers die geïnteresseerd zijn en aan de voorwaarden (geschiktheid en beschikbaarheid) voldoen, krijgen een dienstverband als ondersteuner individuele zorg. De proefperiode duurt tot medio 2019. Als het goed verloopt, wil Cicero dit organisatiebreed invoeren.

Advies
De cliëntenraad, or en de VAR (adviesraad verpleegkundigen en verzorgenden) worden binnenkort om advies gevraagd. Cicero Zorggroep (ouderenzorg) heeft ruim tweeduizend medewerkers in dienst - verdeeld over de wijk en twaalf locaties - en helpt jaarlijks zo’n vijfduizend cliënten in Zuid-Limburg.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen