Honderden doden door tsunami Sulawesi

Print
Honderden doden door tsunami Sulawesi

Een man draagt het lichaam van een kind dat overvallen werd door de tsunami in Palu, Sulawesi niet overleefde Afbeelding: AP

Door de aardbeving en een vloedgolf van anderhalve meter hoog die het noordwesten van het Indonesische eiland Sulawesi hebben getroffen zijn volgens de laatste meldingen van de autoriteiten zeker 384 doden gevallen.

Ze spreken daarbij enkel over de zwaar getroffen provinciehoofdstad Palu waar ook meer dan 540 gewonden zijn geteld. Circa dertig mensen zijn als vermist opgegeven, maar gevreesd wordt, dat er nog veel meer slachtoffers zijn, ook langs de kusten buiten de stad. Er zijn voor zover nu bekend geen Nederlanders onder de slachtoffers.

Tsunami
Een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst, Sutopa Nugroho, zei volgens de Jakarta Globe, dat nog afgezien van de tsunami er door de beving ook honderden panden zijn verwoest, inclusief winkelcentra, een ziekenhuis en een hotel. Ook de muren van de gevangenis in de stad hebben het begeven en meer dan de helft van de 560 gevangenen is spoorloos verdwenen.

Hulp aan het door een aardbeving en een tsunami getroffen eiland is moeilijk door het wegvallen van communicatie. Indonesische media meldden dat de stroom is uitgevallen en de luchthaven van Palu zware schade heeft opgelopen door de beving. Tot overmaat van ramp is er dit weekend een cultuurfestival langs de kust van Palau. Sutopa wist nog niet wat met de honderden deelnemers was gebeurd.

Melding
Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 7.4 was op 10 kilometer diepte en ruim 50 kilometer ten noordwesten van Palu dat aan de punt van een inham ligt. Kort na de aardbeving was er een officiële melding dat er geen gevaar voor vloedgolf meer was, maar die kwam toch. Een van de eerste plaatsen die door de vloedgolf moet zijn getroffen, is Donggala waarmee nauwelijks communicatie mogelijk is.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu