Coalitieleider Ger Koopmans: 'Vertrek SP was niet nodig'

Print
Coalitieleider Ger Koopmans: 'Vertrek SP was niet nodig'

Afbeelding: De Limburger/Johannes Timmermans

De provinciale coalitie telt na het opstappen van de SP vrijdag een meerderheid van nog maar een zetel.

Coalitieleider en CDA-gedeputeerde Ger Koopmans betreurt het vertrek van de socialisten. "Limburg krijgt enorme opgaven voor de kiezen. Ik ben altijd voorstander geweest van een zo breed mogelijk draagvlak in Provinciale Staten. Het is jammer dat het team nu niet meer compleet is."

Lees ook: SP maakt geen deel meer uit van de provinciale coalitie

Explosief debat
De CDA'er vindt dat de zet van de SP niet nodig was geweest. De partij stapte op aan het eind van een explosief debat over de bouw van negen windmolens in Venlo. "De emotie van buiten, kwam naar binnen op het gouvernement", zag Koopmans. GroenLinks kondigde een motie van afkeuring aan tegen SP-gedeputeerde Bob Ruers. Coalitiepartners PvdA en D66 zouden die steunen. "Het was geen motie van wantrouwen", zegt Koopmans. "Het vertrek was dan ook niet noodzakelijk. Feitelijk niet, staatsrechtelijk niet en politiek niet. Ik sta nog altijd volmondig achter de coalitie met de SP."

Schorsing
Tijdens een schorsing kondigde de SP aan te zullen opstappen als PvdA en D66 de motie zouden steunen. "Ik heb de partijen toen uitdrukkelijk gewezen op de consequenties. 'Wat is het nut ervan om dit zo te doen?' Voor de twee fracties bleek dat geen reden om van standpunt te veranderen." Jasper Kuntzelaers (PvdA) zegt niet te hebben willen zwichten voor het 'dreigement' van de SP. "De motie ging over het optreden van Bob Ruers, die zich als klimaatgedeputeerde tegen het windpark heeft gekeerd. Die gang van zaken heeft ons gefrustreerd. Daarom steunden we de motie. De SP heeft daar consequenties aan verbonden. Dat is hun keuze. Wij laten ons niet gijzelen over iets wat helemaal niet onze intentie is." Al geeft hij ook toe dat hij vindt dat de SP haar tweede kans niet heeft waargemaakt. Na de crisis rondom het vertrek van Daan Prevoo en vijf Statenleden mocht de SP in de coalitie blijven. "Het is ze niet gelukt de zaak daarna weer op de rit te krijgen."

Lees ook: SP grijpt tweede kans niet

Crisis
Die crisis ging destijds mede over hetzelfde dossier. De SP is de enige coalitiepartij die tegen de bouw van het windpark is. Ger Koopmans zegt dat er na het vertrek van Prevoo tijdens de onderhandelingen met de nieuwe club geen afspraken zijn gemaakt over hoe ze met de problematiek zouden omgaan als het weer op tafel zou komen. "Nee, ik vind niet dat ik op die manier het probleem voor me uitgeschoven heb. We wilden het besluit niet al in de achterkamertjes aftikken. Elke partij mag zijn eigen keuze maken. Dat het dan af en toe knalt, hoort erbij. Nogmaals: wat mij betreft was dit niet nodig geweest."

Vijf gedeputeerden 
Met het vertrek van Bob Ruers en Marleen van Rijnsbergen zijn er deze coalitieperiode al vijf gedeputeerden voortijdig opgestapt. Na het weekend spreken CDA, VVD, D66 en PvdA over de verdeling van de dossiers van de SP-bestuurders. Het gaat onder meer over sociale zaken, klimaat, huisvesting en handhaving. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen