Finesse Ajax velt taai Fortuna

Print

Afbeelding: Ermindo Armino

In een tot de nok gevuld stadion heeft Fortuna zaterdagavond niet kunnen stunten tegen Ajax. De Sittardenaren verdedigden gedisciplineerd, lieten de titelkandidaat na rust een aantal keren sidderen, maar de finesse van de Amsterdammers maakte het verschil: 0-2.

Fortuna kwam aan de aftrap in retroshirts, vanwege het gouden jubileum van de club die in 1968 ontstond na een fusie tussen Fortuna’54 en Sittardia. Ajax, waar oud-Fortunees Perr Schuurs op de bank begon en groeibriljant Frenkie de Jong ontbrak wegens een blessure, bepaalde vanaf de aftrap het ritme, maar de thuisploeg ving de aanvalsgolven gegroepeerd op. Pas halverwege de eerste helft zorgde Ajax voor de eerste dreiging, toen een vlammend schot van Matthijs de Ligt rakelings over het doel vloog.

Druk
Fortuna zelf kon daar aanvallend weinig tegenover stellen. Clubtopscorer Andreija Novakovich stond vaak op een eiland voorin. Ajax voerde de druk steeds hoger op. Ziyech vuurde keer op keer zijn kogels af op de Sittardse veste, maar de bal wilde er niet in. Vlak voor rust kreeg El Messaoudi de eerste grote kans voor Fortuna, maar Onana bracht redding met zijn voeten. 

Met Dolberg voor Huntelaar ging Ajax in de tweede helft op jacht naar de openingstreffer. En die kwam al heel snel. Dolberg, koud drie minuten in het veld, mocht volledig ongehinderd de 0-1 binnen schuiven na een rappe Ajax-aanval. De Fortuna-chefs Eijer en Hofland keken het nog even aan en brachten toen de grillige, onvoorspelbare Vidigal in het veld. Even later gevolgd door Lamprou. Met beide invallers bracht Fortuna zowaar het stoïcijnse Ajax aan het wankelen. Zowel Lamprou als Vidigal had de gelijkmaker op de schoen, maar Onana bleek onpasseerbaar.

Finesse
Tien minuten voor tijd liet Ziyech de killersmentaliteit en finesse van een topploeg zien. Genadeloos gooide hij de wedstrijd op slot: 0-2. Arbiter Van Boekel dreigde de wedstrijd even stil te leggen, omdat er vanaf de tribunes met bekers werden gegooid, maar na een oproep van de speaker konden de laatste minuten afgewerkt worden. Fortuna verliet even later zonder punten het veld, maar de strijdlust oogstte wel applaus van de 12.000 toeschouwers.

Bekijk hier de achtste aflevering van 'Komt dat Schot'