Musk verliest absolute macht bij Tesla na schikking met beurswaakhond

Elon Musk© AFP

Elon Musk en Tesla hebben zaterdag een schikking getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Als onderdeel van de schikking moet Musk binnen 45 dagen aftreden als bestuursvoorzitter van Tesla en mag hij die functie drie jaar lang niet vervullen, zo meldt de SEC.

Redactie

Ook moeten Musk en Tesla ieder een boete 20 miljoen dollar betalen, zo'n 17,2 miljoen euro.

FraudeDe SEC had Tesla en Musk aangeklaagd wegens fraude, nadat Musk had getwitterd dat hij het bedrijf bij een prijs van 420 dollar per aandeel van de beurs wilde halen. De tweets zorgden ervoor dat de aandelen van Tesla meer waard werden, al waren er direct vragen over de wijze waarop het nieuws werd gedeeld en over de geringe onderbouwing. Toen er een toelichting kwam bleek die te rammelen, waarop de waarde van de aandelen flink daalde. Het geld van de boetes zal ten goede komen aan investeerders die schade hebben geleden.

MaatregelenTesla heeft verder met de SEC afgesproken dat het bedrijf maatregelen neemt om meer controle uit te oefenen op toekomstige uitlatingen van Musk. Musks rol van bestuursvoorzitter zal worden overgenomen door een onafhankelijke bestuurder. Ook zal Tesla twee nieuwe directeuren in het bestuur benoemen.

Volgens SEC zijn de maatregelen bedoeld om het bestuur en toezicht bij Tesla te versterken en om investeerders te beschermen. De Amerikaanse rechter moet de schikking goedkeuren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal