Koudste septembernacht in 47 jaar

In de nacht van zaterdag op zondag roor het op sommige plaatsen. Foto ter illustratie.© AD Paul Rapp

De nacht van zaterdag op zondag was de koudste septembernacht sinds 1971.

Redactie/ANP

De nacht verliep kaakhelder en koud. Op veel plaatsen was sprake van de eerste vorstdag van het najaar. In Ell daalde het kwik naar -0,2 graden.

KouderDit is bijzonder vroeg, maar géén record. Zo was het op 16 september 1971 en 1979 en op 19 september 1977 op diverse plaatsen in Limburg -1 graad. Aan de grond was het destijds nog iets kouder.Op het weerstation Twenthe (bij Enschede) werd in de nacht van zaterdag op zondag -1,5 graden gemeten en in Woensdrecht daalde de temperatuur naar -0,8 graden. In 1971 werden nachttemperaturen van -2,2 en -2,4 graden gemeten.

Vorst vroegDe vorst is vroeg dit jaar, aldus Weeronline. Normaal dient de eerste lokale vorst na de zomer zich pas in de tweede helft van oktober aan.

De koudste septembernacht sinds het begin van de metingen was in 1965. Toen werd het op 20 september 's nachts -3,5 graden op de vliegbasis Twenthe.

ZonnigNa een koude nacht begint deze zondag zonnig. Maar al snel ontstaan er stapelwolken en neemt in de loop van de dag de kans op een bui toe. Het wordt 15 tot 17 graden. Maandag is het typisch Nederlands weer met zon, stapelwolken en enkele buien. Met 13 tot 14 graden is het fris voor begin oktober. De dagen daarna blijft het licht wisselvallig. Later in de week komt de zon weer iets vaker tevoorschijn.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal