Sulawesi: al meer dan achthonderd doden geteld

Een man draagt het lichaam van een kind dat overvallen werd door de tsunami in Palu, © AP

Door de vloedgolf die het noordwesten van het Indonesische eiland Sulawesi heeft getroffen, zijn volgens de laatste meldingen van de autoriteiten zeker 832 doden gevallen. Er wordt echter gevreesd dat langs de kusten nog veel meer slachtoffers zijn gevallen.

Redactie

De autoriteiten verwachten een snelle toename als zondag contact wordt gemaakt met afgelegen gebieden. Vice-president Jusuf Kalla zei dat er mogelijk zelfs duizenden doden te betreuren zijn.

Volgens de laatste berichten zijn in de provinciehoofdstad Palu zeker 420 doden gevallen, terwijl nog tientallen mensen vastzitten onder het puin van huizen, hotels en winkelcentra. Veel van de doden zijn gevallen op de stranden van Palu, waar een groot festival plaatsvond.

Zwaar materieel"We hebben moeite om zwaar materieel in te zetten om slachtoffers te vinden onder het puin van gebouwen omdat veel van de wegen naar Palu-Stad beschadigd zijn", zei het hoofd van de rampenbestrijding Willem Rampangilei volgens nieuwssite Kompas. De landingsbaan van het vliegveld van Palu is beschadigd en alleen helikopters kunnen er landen. Meer dan 14.000 mensen in de stad zijn dakloos en worden opgevangen in tenten.

Er zijn nog altijd geen berichten uit Donggala, een stad waar zo'n driehonderdduizend mensen wonen en die als een van de eerste door de drie meter hoge vloedgolf moet zijn getroffen. Donggala ligt ook dichterbij het epicentrum van de aardbeving, die een kracht van 7.4 had.

AlarmOndertussen zwelt de kritiek op de Indonesische autoriteiten aan. Persbureau Reuters meldt dat de Indonesische geofysische dienst het tsunami-alarm vrijdag na ruim een half uur weer introk. Het alarm was aanvankelijk wel afgegeven, nadat er een zware aardbeving plaatsvond.

De Indonesische autoriteiten stellen dat het niet voldoende informatie had om de vloedgolf te zien aankomen. "De dichtstbijzijnde sensor bevindt zich op 200 kilometer van Palu. We moesten het doen met de data de we hadden en op basis daarvan een oordeel vellen", zegt een woordvoerder.

NederlandersEr zijn geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie is in nauw contact met de ambassade in Jakarta. Hulp aan het door een aardbeving en een tsunami getroffen eiland is lastig door het wegvallen van stroom en communicatie. Het water kwam in en rond Pula aan land.,,Er zijn al veel lichamen langs de kust gevonden", zegt de woordvoerder. "Maar de aantallen zijn nog niet bekend. We hebben nog geen update kunnen ontvangen, omdat veel communicatielijnen zijn verwoest door het water." Ook het vliegveld van Pula is buiten bedrijf.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal