Dubbel zoveel meldingen van drenkelingen

© ANP

De brandweer in Noord- en Midden-Limburg moest vorig jaar dubbel zo vaak uitrukken voor meldingen van verdrinkingen dan in de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van de Sector Veiligheid Noord- en Midden-Limburg.

Leon Janssen

In Noord- en Midden-Limburg rukte de brandweer in 2014 elf keer uit voor drenkelingen. In 2015 zakte dit aantal naar vier om daarna in 2016 weer te stijgen naar tien meldingen. De brandweer moest in 2017 echter twintig keer de kazerne verlaten na een melding dat iemand te water was geraakt.

Een verklaring voor de toename heeft de Sector Veiligheid Noord- en Midden-Limburg niet. "Ons is de stijging ook opgevallen en we hebben het er intern ook over gehad, maar kwamen tot de conclusie dat het toeval moest zijn”, aldus een woordvoerster van de Sector Veiligheid.

KoplopersKoplopers bij het aantal uitrukken zijn Roermond en Venlo. Daarna volgt Weert. Daar ging het om meldingen van drenkelingen in de Zuid-Willemsvaart. Dat waren er in 2014 twee. In de jaren 2015 en 2016 steeg dat aantal tot telkens drie.

De brandweer moest vorig jaar echter vijf keer de kazerne verlaten voor ‘persoon te water’ in de Zuid-Willemsvaart. In het eerste halfjaar van 2018 stond de teller inmiddels op vier meldingen van drenkelingen.

VerdrinkingenHoeveel mensen er ook daadwerkelijk verdronken zijn, wordt niet geregistreerd bij de brandweer. Bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) worden alleen de verdrinkingen in heel Limburg bijgehouden. Dat waren er in 2015 en 2016 drie en in 2017 zeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal