Centrale Tihange gaat plat

Kernreactor Tihange 1 krijgt een onderhoudsbeurt en Tihange 2 en 3 lijden aan betonrot.  © Rob Oostwegel

'Verkiezingen in zicht, Tihange dicht’. Met dergelijke spandoeken voeren demonstranten zaterdag over de Maas. Over twee weken ligt de hele centrale plat: betonrot en onderhoud.

Peter Bruijns

Actievoerders uit Nederland, België en Duitsland voeren zaterdag langs de kerncentrale in het Belgische Tihange. Ze willen dat de centrale sluit, om te beginnen de gevaarlijk geachte scheurtjesreactor Tihange 2.

De actievoerders waren met bussen vanuit Maastricht, Luik en Aken naar de actielocatie tegenover de centrale gebracht. Na afloop van de actie was er gratis frites en werd er met politici gedebatteerd over de veiligheid van de Belgische kerncentrales.

ScheurtjesVolgens de Belgische atoomwaakhond FANC zijn de scheurtjes in de reactoren Tihange 2 en Doel 3 ongevaarlijk, de protestbewegingen beweren het tegendeel. Uitgerekend Doel 3 is vanaf half oktober de enige reactor die nog stroom produceert. België is voor de helft van zijn stroom afhankelijk van de zeven kernreactoren in Tihange en Doel. Het land heeft te lang geaarzeld over een energietransitie en plukt daar nu de wrange vruchten van.

Lees ook: 'Eigenaar reageerde onvoldoende op betonproblemen Tihange'

In november dreigt een energietekort, omdat dan vijf of zes van de zeven reactoren stilliggen. In sommige plaatsen kan de stroom enkele uren uitvallen, tenzij veel elektriciteit wordt geïmporteerd.

BetonrotDe reactoren Doel 1 en 2 krijgen een onderhoudsbeurt. Doel 4 en Tihange 2 en 3 liggen nog maanden stil wegens betonrot. En op 13 oktober start onderhoud aan Tihange 1, al hoopt eigenaar Engie daarmee half november klaar te zijn. De actie van afgelopen zaterdag was een initiatief van onder meer de Vereniging Stop Tihange Nederland en Greenpeace België, en onder meer bedoeld om de kwestie op de agenda te zetten van de gemeenteraadsverkiezingen die over twee weken worden gehouden in België.

Vrijdag werd via een nagemaakte Facebookpagina van RTL een vals bericht verspreid dat de centrale van Tihange zou zijn ontploft. Volgens de Belgische pers raakten heel wat mensen in paniek. De politie is op zoek naar de dader.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal