'Eigenaar reageerde onvoldoende op betonproblemen Tihange'

© Rob Oostwegel

De Franse eigenaar Engie Electrabel weet al twintig jaar van betonproblemen in de bunkers naast de Belgische kernreactoren in Doel en Tihange, maar liet het versloffen. Dat melden diverse Belgische media op basis van interne rapporten.

Peter Bruijns

De eigenaar zou noodreparaties hebben uitgevoerd, maar zou hebben nagelaten het probleem definitief op te lossen, totdat in 2016 atoomwaakhond FANC opdracht gaf de schade te herstellen. Toen moest het 1,5 meter dikke dak van het bunkergebouw van reactor Doel 3 worden vervangen. En nu zijn de reparaties aan de betonnen daken van bunkers bij Doel 4 en Tihange 2 en 3 aan de beurt. Die reactoren zijn de komende winter buiten bedrijf. SpanningenVolgens de Belgische omroep VRT zijn er voortdurend spanningen tussen de Belgische ingenieurs die de veiligheid voorrang willen geven en de Franse eigenaar die naar de centen kijkt. Doel 3 is vanaf half oktober de enige reactor die nog stroom produceert.

De reactoren Doel 1 en 2 krijgen een reguliere onderhoudsbeurt en op 13 oktober start onderhoud aan Tihange 1, al hoopt eigenaar Engie daarmee half november klaar te zijn. EnergietekortBelgië is voor de helft van zijn stroom afhankelijk van de zeven kernreactoren in Tihange en Doel. In november dreigt een energietekort. In sommige plaatsen kan de stroom enkele uren uitvallen, tenzij veel elektriciteit wordt geïmporteerd. Vrijdag werd via een nagemaakte Facebookpagina van RTL een vals bericht verspreid dat de centrale van Tihange zou zijn ontploft. Heel wat mensen raakten in paniek. De politie is op zoek naar de dader.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal