Voormalig gedeputeerde Daan Prevoo: 'Doodzonde dat SP uit coalitie is'

© Rob Oostwegel

Voormalig SP-gedeputeerde Daan Prevoo noemt het 'doodzonde' dat de socialisten geen deel meer uitmaken van de provinciale coalitie.

Jule Peeters

"Nee, ik voel absoluut geen leedvermaak. Ik ben dan wel uit de partij gestapt, maar ik blijf een socialist. Dit is doodzonde voor alle mensen die zich hebben ingezet om dit mogelijk te maken. De bedoeling was om met een centrum-links bestuur breedgedragen beleid uit te voeren in Limburg. Het is heel jammer dat het zo moet eindigen."

WindmolenparkPrevoo was in 2015, toen de SP voor het eerst in de historie ging meebesturen in Limburg, een van de architecten van de coalitie van CDA, SP, VVD, PvdA en D66. De SP stapte vrijdag op aan het eind van een explosief debat over de bouw van een windmolenpark in Venlo.

"De partij is weggelopen voor de klimaatopgave, opgestapt toen het even lastig werd. De SP heeft zich bij dezen gediskwalificeerd als bestuurspartij", vindt Prevoo.

PartijtopNa een aanvaring met de partijtop stapte Prevoo in april samen met vijf fractieleden uit de partij. Het conflict ging destijds onder meer over hetzelfde dossier. Prevoo wilde in Venlo negen windmolens bouwen. De SP is daar op tegen, gaf de partijtop hem destijds te kennen.

"Ik zie dit als een nawee", zegt de oud-gedeputeerde. "Er was geen vuiltje aan de lucht, totdat het partijbestuur zich ermee is gaan bemoeien. Kijk wat er van komt. "De socialisten hielden vrijdag de eer aan zichzelf toen een motie van afkeuring tegen SP-gedeputeerde Bob Ruers door D66 en PvdA zou worden gesteund.

Stevige kritiekPrevoo vermoedt dat de partij bewust heeft aangestuurd op een breuk. "De SP was al langer met een exitstrategie bezig, als je het mij vraagt. Een motie van afkeuring stelt politiek niks voor." De SP ontkent dat er sprake was van een vooropgezet plan.

Tijdens het debat vrijdag uitten verschillende partijen ook stevige kritiek op Prevoo. De SP zegt dat hij als klimaatgedeputeerde weinig bereikt heeft en dat Bob Ruers daar de dupe van geworden is. "Inhoudsloos gebral", "laf natrappen" en het "verdraaien van de waarheid", reageert Prevoo boos. "Kijk wat er allemaal bereikt is. Het windpark in Venlo is mijn verdienste, het Limburgs Energie Fonds, Mijnwater BV. Ik was juist té voortvarend, dat heeft me de kop gekost."

De oud-gedeputeerde zegt overigens dat hij voorlopig niet zal terugkeren in de politiek.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal