Jubal drum & bugle corps wint EK showkorpsen in Kerkrade

© Luc Lodder

Het Jubal drum & bugle corps heeft zaterdag het EK Showkorpsen gewonnen in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade.

Peter Bruijns

Het showkorps uit Dordrecht voerde de indrukwekkendste show op en had de beste muziek op de kunstgrasmat van het Rodastadion. De jury beloonde de uitvoering van Vincent, the beauty of madness met een recordscore van 92,5 punten. Jubal is een van de grootste muziekverenigingen van Nederland.

Champions LeagueHet EK Showkorpsen geldt als het grootste eendaagse evenement voor Amerikaanse georiënteerde showkorpsen. Kenners spreken van de ‘Champions League van de korpsmuziek’. De nationale kampioenen uit Nederland, België, Engeland, Duitsland, Ierland en Italië troffen elkaar op het EK.

Het niveau van de shows lag hoog, volgens kenners. Deelnemers combineren muziek met veel visueel spektakel en choreografieën. Dansers, vendelzwaaiers en muzikanten lopen in ingewikkelde patronen om elkaar heen, slingeren batons in de lucht in vangen ze synchroon weer op.

GegroeidThuisblijvers konden de titelstrijd op het EK voor showkorpsen via livestreams volgen. De eerste DCE European Championships, zoals het evenement formeel heet, werden gehouden in 2001.

Sindsdien is het evenement uitgegroeid tot een groot eendaags muziekevenement van Europa met tientallen deelnemers en enkele duizenden bezoekers.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal