Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Video: Enige autoloze zondag op buitenring bevalt goed

Voor het eerst en het laatst. Duizenden fietsers, skaters en wandelaars reden, gleden en wandelden zondag over een afgesloten deel van de Buitenring rond Hoensbroek en Brunssum. Het weer was zonnig, de stemming eveneens. Kritiek was er ook: "Mooie weg, jammer dat ze er niet meteen een fietspad langs hebben gelegd."

Peter Bruijns

Naar schatting enkele duizenden mensen verkennen deze zonnige zondagmiddag te voet, per rolstoel of op een fiets een deel van de nieuwe Buitenring.

Zo’n 10 kilometer tussen de Schuureikenweg in Hoensbroek en de Mijnsteenberg in Brunssum is voor één dag het domein van bewoners en omwonenden van Parkstad die het verse asfalt op hun gemak willen beproeven. Waar straks auto’s razen, kun je nu eens rustig bekijken hoe de weg als een slang door het glooiende landschap krult en verrassende panorama’s blootlegt.

WegenbouwersGiel Tillmans uit Brunssum-Noord rust na 5 kilometer op zijn fiets even uit bij de afslag Brunssum-Oost. "Ik ben heel erg tevreden. De weg ligt er prachtig bij." Helemaal objectief is Tillmans niet, hij heeft als voorzitter van de volkstuintjesvereniging goede zaken kunnen doen met de wegenbouwers. "Wij zorgden met een tuinslang voor drinkwater in hun bouwkeet, en als dank trokken ze een weg recht bij onze volkstuintjes."

Karel Zaad vindt dat de weg goed in het landschap is verwerkt. "Zeker na alle klachten die ik hoorde valt het me reuze mee." Tiny Dam fietst vanuit Nuth tot aan de Mijnsteenberg in Brunssum: "Een mooie route, hoor. Petje af. In een tijd van niks ben je straks in Kerkrade. Zo jammer dat ze er niet meteen fietspad naast hebben gelegd. Misschien kunnen ze dat nog herstellen?"

KraampjeFietsers en wandelaars kunnen in een informatiekraampje hun complimenten en klachten kwijt. Thecla van der Hijden wil haar beklag wel doen over de ovatonde tussen Hoensbroek en Amstenrade. Langzaam verkeer moet een heel eind omrijden en lopen. "Rampzalig. Had er niet een fly-over voor voetgangers gebouwd kunnen worden?"

Even verderop worden appels en peren uitgedeeld. Tiny Dam neemt een appel aan: "Hebben we nog iets terug van ons belastinggeld." Wiel Schriever is blij met de weg: "Het wordt tijd dat Brunssum een betere ontsluiting krijgt. Zo jammer dat een kasteelheer in Nuth het project vertraagt." Dat vindt ook Marije Dautzenberg: "Ik kan niet wachten tot de Buitenring helemaal opengaat. Dat scheelt me acht minuten rijden naar mijn werk."

AortaKarel van Knippenberg is lyrisch: "De Buitenring wordt de aorta voor Parkstad. De weg gaat zoveel ontsluiten. Dit is een juweeltje, een geweldige opsteker voor het hele gebied. Er is wat overhoop gehaald, maar de natuur heeft zich goed hersteld. De verlegde visvijver is een prachtige biotoop. Dit hadden ze 25 jaar geleden al moeten doen. Helaas heb ik net gezien dat enkele glazen geluidsschermen al kapot zijn gegooid en met graffiti beklad. Je houdt het niet voor mogelijk."

KoempelEen van de wandelaars heeft zich uitgedost als mijnwerker. Het is Adri Palmen, die acht jaar ondergronds heeft gewerkt. "Deze kleren heb ik aan als ode aan mijn collega’s en om te herinneren aan de mijnsteenberg waar de weg nu overheen loopt." Mevrouw Pepels is helemaal uit Stein naar Brunssum gefietst: "Ik heb al zo vaak voor die wegwerkzaamheden om moeten rijden, nu wik ik wel eens zien of al dat oponthoud de moeite waard is geweest."

Theo Wijnen uit Hoensbroek is onder de indruk: "Ik zie nu pas wat een werk er is verricht, hoeveel grond er is verplaatst. Ik hoop dat deze weg rendement oplevert, het kostenplaatje is gigantisch geweest." Marlies Bremen uit Oirsbeek heeft een klacht. In Amstenrade en Schinveld mocht ze de buitenring niet op, waardoor ze flink moest omfietsen. "Wat een superfietsonvriendelijke dag voor fietsers."

Mevrouw Vliegen is bekeerd: "Toen ze begonnen dacht ik: Nog een weg erbij? Daar gaat ons arme Zuid-Limburg. Nu ben ik er blij mee. Het zal de druk van de dorpen halen."