Investeren in windturbine: aandeel kost 250 euro

Print
Investeren in windturbine: aandeel kost 250 euro

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Venlo - Investeren in een Venlose windturbine? Dat kan straks vanaf 250 euro. De energiecoöperaties rekenen op 5 procent rendement per jaar. En ook op geld voor initiatieven in de buurt.

Energiecoöperaties Samenstroom en Reindonk vonden altijd al dat het windpark Greenport Venlo zoveel mogelijk gedragen moet worden door de maatschappij. Beide partijen vinden het daarom prima dat de provinciale politiek vrijdag afdwong dat vier van de negen windturbines van burgers, bedrijven en instellingen worden. "De afspraak tot nu toe was dat we twee windturbines mochten kopen", zegt Peter Pasmans namens de coöperaties. "Pas bij meer animo zouden we verder praten over meer turbines. Nu zijn er zeker vier voor ons gereserveerd."

Burgers
Hoewel de huidige afspraken met ontwikkelaar van het park Etriplus nog aangepast moeten worden, hebben beide coöperaties al grotendeels in beeld hoe burgers in de turbines kunnen investeren. Er komen aandelen van 250 euro per stuk. Daarmee kopen particulieren of instellingen een stukje van een turbine. De coöperaties moeten nog een maximumbedrag vaststellen. Reindonk en Samenstroom willen zo voorkomen dat één partij een onevenredig groot deel van de aandelen koopt.

Een aandeelhouder kan volgens beide coöperaties rekenen op een rendement van vijf procent per jaar. Volgens Pasmans kan dit hoger uitvallen bij meer wind dan voorzien. En lager als het een jaar wat minder hard waait.

Duurzame initiatieven
Naast dit rendement per individuele aandeelhouder houden de coöperaties óók een deel van de opbrengst van een turbine apart voor duurzame initiatieven in de omgeving van het windpark. Volgens Pasmans kan het gaan om investeringen in energiebesparing bij gebouwen van scholen, verenigingen of gemeenschapsaccommodaties.

Geld kan ook besteed worden aan initiatieven die de leefbaarheid in kernen bevorderen. Volgens Pasmans mogen aandeelhouders hierover meebeslissen.

De vijf andere windturbines worden door Etriplus verkocht aan andere partijen. Welke is nog niet bekend. De opbrengst van de verkoop steekt Etriplus vervolgens weer in andere duurzame initiatieven binnen Greenport Venlo.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen