Slachtoffers drama Pinkpop willen onderzoek

Print
Slachtoffers drama Pinkpop willen onderzoek

Bloemen en kaarsen in de berm van de Mensheggerweg, waar de dodelijke aanrijding na Pinkpop plaatsvond. Afbeelding: ANP

Landgraaf - De slachtoffers van het Pinkpopongeluk willen een onafhankelijk onderzoek. Hun raadsman Nino Pennino zegt namens hen dat het onbegrijpelijk is dat de gemeente Landgraaf daartoe geen opdracht geeft.

De slachtoffers van het Pinkpopdrama in Landgraaf willen dat er alsnog een onafhankelijk onderzoek komt naar de gebeurtenissen van 18 juni. Dat zeg de advocaat van de slachtoffers en hun familie, Nino Pennino. Bij het ongeval vielen een dode en drie zwaargewonden.

Lees ook: Pinkpop-slachtoffers aan de beterende hand: Ze zijn positief

Het Openbaar Ministerie (OM) is bezig met een eigen onderzoek; ook wordt gewerkt aan de evaluatie van de gebeurtenissen op de Mensheggerweg. Totdat de resultaten hiervan bekend zijn, wil de gemeente Landgraaf nog geen besluit nemen over het eventueel laten instellen van een onderzoek.

Wens
Pennino zegt dat het de uitdrukkelijke wens van de slachtoffers is dat een onafhankelijke instantie zich over de zaak buigt. "Het OM richt zich uitsluitend op het strafrechtelijke spoor. Er wordt bijvoorbeeld geen antwoord gegeven op het na­­le­ven van de veiligheidsprotocollen." De advocaat vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente draalt. "De tijd verstrijkt, herinneringen vervagen, mensen vergeten dingen."

Lees ook: Het fatale ‘Pinkpopfeestje’ op de weg

Contact
De raadsman beklaagt zich er ook over dat de gemeente Landgraaf geen overleg met de slachtoffers heeft gehad om te peilen of er bij hen behoefte is aan een onderzoek. "Op een summier telefoontje na is er geen enkel contact geweest. Er is niet gevraagd hoe het met de betrokkenen en hun naasten is en hoe zij tegenover een onderzoek staan." Pennino verbaast zich erover dat de gemeente Landgraaf wél kritiek heeft op het voormalig gemeenteraadslid Robin Reichrath (PvdA).

B en W vinden het ongepast dat Reich­rath 22 vragen aan het college heeft gesteld naar aanleiding van het Pinkpopongeluk. Het raadslid zou met onjuiste en uit hun context getrokken uitspraken de slachtoffers ernstig tekort hebben gedaan. Pennino: "Reichrath verwoordt juist precies de gevoelens van deze mensen."

Handelswijze
Ook Cynthia Veerman, die Reich­rath heeft opgevolgd als fractievoorzitter in de gemeenteraad, laat zich in die bewoordingen uit. "Uit contact met de advocaat van slachtoffers is ons gebleken dat zij de handelwijze van onze fractie volledig steunen. Ook zij vinden dat de politiek verantwoordelijkheid moet nemen, zoals wij dat gedaan hebben. De advocaat van de bestuurder van de auto heeft op vergelijkbare wijze in onze richting gereageerd."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →