Weer klachten over overlast vliegen in haven Stein

Print
Weer klachten over overlast vliegen in haven Stein

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Stein - Opslag van plastic afval in de haven van Stein leidt sinds eind augustus weer tot overlast door vliegen in de omgeving.

Dat stelt de gemeente naar aanleiding van diverse klachten. Wethouder Danny Hendrix (DOS, Milieu) concludeert na een bezoek aan het bedrijf dat een nieuwe partij afval bij de firma Wessem Port Services nog steeds een aantrekkende werking heeft op vliegen die bij omwonenden overlast veroorzaken. Het plastic dat in de haven opgeslagen ligt wordt ter recycling naar installaties in de omgeving doorgevoerd.

Lees ook: Vliegen laten zich lastig verjagen, 'oplossing' ligt in Geleen

Provincie
De overlast wordt gemeld door inwoners die de gemeente inseinen maar ook door burgers die eerst hebben geklaagd bij de provincie of de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg (RUD ). Hendrix is er niet blij mee dat klagers worden doorverwezen naar de gemeente, omdat de provincie vergunningverlener is voor bedrijven in de haven.

In opdracht van de raad heeft de wethouder bij de provincie aangedrongen op wijziging van de vergunning, zodat de opslag van plastic afval er niet meer mag. Stein ageert daartegen sinds er veel klachten zijn over hordes vliegen in en rondom woningen. Het plastic wordt gezien als de bron van deze overlast.

Netten
Nadat directeur Bob Joosten van Wessem een voorraad afval met netten had laten afdekken, namen de klachten sterk af. Joosten heeft steeds tegengesproken dat de oorzaak bij hem ligt. Desondanks beloofde hij in juni op een informatieavond de inname van plastic voor­lopig te staken, totdat een goede manier was gevonden om de logistieke keten tussen inzameling en recycling vrij van vliegen te maken.

Joosten spreekt tegen dat de overlast die al begin augustus weer de kop opstak, gerelateerd is aan opslag op zijn terrein. Hij zegt dat het afval nu vrij van vliegen is als het arriveert en het dan direct met netten afgedekt wordt. Hendrix wil opnieuw met de provincie en de RUD over de problematiek in gesprek.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →