Lokale Omroep Echt-Susteren dreigt om te vallen

Print
Lokale Omroep Echt-Susteren dreigt om te vallen

Omroep LOES op archiefbeeld. Afbeelding: Maartje van Berkel

Het voortbestaan van de Lokale Omroep Echt-Susteren (LOES) hangt aan een zijden draadje. De stichting ligt financieel op zijn gat. Het nieuwe bestuur vraagt de gemeente eenmalig om 60.000 euro.

De omroep zegt niet anders te kunnen dan de noodklok luiden, stelt de recent aangetreden voorzitter Jan Vleeshouwers. Het voornaamste probleem: achterstallige rekeningen en verouderde apparatuur. En dus wil de omroep, naast de jaarlijkse 20.000 euro subsidie, eenmalig financiële hulp van 60.000 euro.

Lees ook: Voorzitter en vrijwilligers omroep LOES vertrekken

Spiraal
"Apparatuur en software zijn verouderd. Reportages zijn lastig te maken als de microfoon van ouderdom afbreekt. De kwaliteit is slecht, waardoor het moeilijk is adverteerders te vinden. En, de laatste raadsvergaderingen konden niet worden uitgezonden vanwege perikelen. LOES zit in een negatieve spiraal." Of de omroep over één maand nog bestaat, weet Vleeshouwers niet. "Ik weet het echt niet. De bal ligt bij de gemeente."

De omroep voert daarmee de druk op bij de gemeente. Maar "op een nette manier", stelt burgmeester Jos Hessels, portefeuillehouder in deze kwestie. "Er is goed overleg tussen ons en de omroep."

Onmogelijk
Het college vergadert dinsdag over de precaire financiële situatie en het verzoek van LOES. Maar in gesprek met Hessels blijkt het zijden draadje dunner dan ooit te zijn. Hij stelt dat het "op korte termijn onmogelijk is om aan het verzoek te voldoen", omdat het bedrag niet is opgenomen in de begroting. "Juridisch gezien is het dus al onmogelijk. Daarnaast zou er een raadsbesluit over genomen moeten worden. Eveneens moeten we ons afvragen hoe wenselijk het is om een extra bedrag te geven dat drie keer de jaarlijkse subsidie is."

Duidelijk is dat de gemeente ook met de handen in het haar zit. Hessels noemt het "een moeilijke situatie". "Een goede lokale omroep is belangrijk. Maar het is volstrekt onmogelijk het gevraagde bedrag te geven."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →