Hulp bij aanpak overlast kippen

Print
Hulp bij aanpak overlast kippen

De uitstoot door de pluimveehouderij zorgt nog regelmatig voor overlast en discussie bij buurtbewoners en burgerinitiatieven. Afbeelding: ANP

Nederweert / Venray - Kan een ander type stal zorgen voor minder overlast van kippen? Het is een van de zaken die mensen van de universiteit in Wageningen onderzoeken. Ze werken ook in Limburg aan het terugdringen van fijnstof- en ammoniak.

Gaat het probleem van kippenstallen die voor overlast zorgen door de uitstoot van fijnstof en ammoniak ooit helemaal tot het verleden horen? Het is nog een beetje koffiedik kijken, maar als het aan de onderzoekers Bram Bos en Edo Gies van de Wageningse universiteit ligt, zou de overlast op termijn op zijn minst aanzienlijk moeten kunnen dalen.

Het duo reist met enige regelmaat af naar de Limburgse Peelregio. In pluimveedichte gemeenten in dat gebied als Nederweert of Venray zorgt de uitstoot door de pluimveehouderij nog regelmatig voor overlast en discussie bij buurtbewoners en burgerinitiatieven.

Fijnstof
Bos geeft aan dat juist de nieuwe stalsystemen die er kwamen voor een beter dierenwelzijn, hebben geleid tot fors meer uitstoot van fijnstof. In opdracht van het Rijk werken beide onderzoekers nu aan de ontwikkeling van een nieuw type stal die zowel het dierenwelzijn dient als de hoeveelheid fijnstof in de stal zelf omlaag brengt. "Minder fijnstof in de stal is zowel goed voor de dieren als het personeel. Bovendien kan er ook minder fijnstof de stal verlaten als het aan de bron al veel minder is." Zij denken dat de sleutel voor de oplossing te vinden is in het zo snel mogelijk verwijderen van de kippenmest in de stal of op zijn minst het scharrelen en stofbaden van de kippen gescheiden houden van de mest. "De meeste fijnstof komt van het scharrelen in de strooisellaag waarin ook mest zit." Bos benadrukt dat het zeker nog een jaar of vijf duurt voordat het idee van een dergelijke fijnstofarme stal toegepast kan worden.

Experiment
In de tussentijd experimenteren ze ook met technische oplossingen die de uitstoot kan terugdringen. Zo is er een apparaat, de Eco-Unit, ontwikkeld door Vencomatic dat zorgt voor klimaatbeheersing in de stal en dat er tegelijk fijnstof en ammoniak uitfiltert. Lamberdina’s Hoeve in Castenray gaat het toepassen.

Beter inzicht
Bos en Gies bekijken daarnaast nog in de regio Weert-Nederweert-Leudal of ze met een integrale, creatieve aanpak de leefbaarheid op het veedichte platteland kunnen verbeteren en tevens de pluimveehouderij kansen kunnen bieden. Daarbij werken ze samen met het Gebiedsbureau Midden-Limburg. Om beter inzicht te krijgen in de knelpunten hebben ze met onder meer buurtbewoners, ambtenaren en boeren gesproken. De concentratie van veel kippen op een klein gebied is wat hen betreft een issue evenals verouderde stallen van kippenhouders die nog heel wat jaren voor de boeg hebben voordat ze stoppen. Ze denken dat met innovatieve technische oplossingen alleen de problematiek niet valt op te lossen. "We kijken ook naar belemmeringen in de wet- en regelgeving."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →