Bevolkingsonderzoek borstkanker Heerlen van start

Print
Bevolkingsonderzoek borstkanker Heerlen van start

Afbeelding: INGimage

Vandaag, 2 oktober start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Heerlen. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden.

Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2018 de vrouwen geboren in de jaren 1943 tot en met 1968. Het vroegtijdig ontdekken van eventuele borstkanker verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Waar staat het onderzoekscentrum?
Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Allereerst staat het onderzoekscentrum tot eind november  in Heerlerheide op de parkeerplaats voor sporthal Varenbeuk, hoek Schrieversheidestraat/Hei Carisborgweg. Hierna wordt deze verplaatst naar  het Burgemeester van Grunsvenplein naast de schouwburg, tot eind maart 2019. Vervolgens verhuist het onderzoekscentrum naar de Heerlerbaan, op het parkeerterrein aan de Dr. Clemens Meulemanstraat, tegenover de kerk. Deze zal hier tot eind april 2019 blijven en tenslotte naar Hoensbroek, het parkeerterrein bij sportcomplex ‘In de Biessen’ aan de Gravin van Schonbornlaan, verhuizen tot eind juni 2019.

Onderzoek
Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto’s van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur, daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen tien werkdagen volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.

Resultaten vorige ronde
Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Heerlen succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Heerlen 71%. Dit betekent dat er 10.243 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 268 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoekzuid.nl.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →