Gezondheid Heerlenaren in kaart gebracht

Print
Gezondheid Heerlenaren in kaart gebracht

Afbeelding: Ingimage

Heerlenaren die nieuwsgierig zijn naar de gezondheid in hun wijk, kunnen sinds kort de Gezondheidsatlas Zuid-Limburg raadplegen. Daarin staat precies vermeld hoe we over onze gezondheid denken.

Daarbij valt op dat 70 procent van de inwoners jonger dan 65 de eigen gezondheid als ‘goed’ ervaart. Bij 65-plussers is dit de helft.Eén op de drie Heerlenaren (19+) heeft echter last van een chronische aandoening die hem of haar beperkt in activiteiten.

Alcohol en sigaretten
Overmatig alcoholgebruik vormt voor één op de vijf ondervraagden een probleem. Het aantal rokers neemt  af naarmate de leeftijd stijgt (15 procent 65-plussers ten opzichte van 31 procent jongeren). Terwijl bijna tweederde van de ouderen voldoet aan de beweegnorm, heeft meer dan de helft last van (ernstig) overgewicht. Bij jongere ondervraagden liggen deze percentages rond 50 procent.

Eenzaamheid
Geestelijke gezondheid verdient de aandacht, want ruim de helft van de inwoners geeft aan eenzaam te zijn, 65-plussers iets meer dan volwassenen. Daarbij loopt de helft kans op een angststoornis of depressie. Ook voelen veel ouderen zich beperkt in de regie over hun eigen leven. 

Opvallend is dat de cijfers voor de verschillende wijken niet veel afwijken van het gemiddelde in de gemeente. Zie voor meer informatie de site www.gezondheidsatlaszl.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen